Градоначелник Kијева Виталиј Kличко, лидер опозиционе странке, нема никакве везе нити овлашћења да износи став Украјине који се тиче питања спољне политике, саопштила је амбасада Украјине у Београду.

„Добро је познат принципијелни став Украјине о њеном односу према територијалном интегритету и суверенитету Србије. Због тога је Амбасада непријатно доживела, али није била изненађена још једном антиукрајинском кампањом коју су покренули поједини политичари и медији који очигледно последњих година једним од главних приоритета свог рада сматрају подршку руској агресији на Украјину“, наводи се у соапштењу амбасаде.

Витали Kличко је претходно изјавио у интервјуу за швајцарски лист Ле Цантон 27 да ће Украјинци бити ослобођени од Русије „као што су Албанци ослобођени од Србије“.

Из амбасаде Украјине у Србији поручују да не могу да потврде аутентичност тог цитата, али да Kличко, који има право на лично мишљење, не говори у име украјинске државе.

Истовремено, у саопштењу се додаје да амбасада жели да увери „пријатеље који подржавају Украјину у овом тешком тренутку и који нису заборавили подршку украјинског народа у свим тешким тренуцима за Србију, да се не брину“.

„Амбасада такође мора да констатује и да ситуација нажалост одражава и изузетно низак ниво контаката између градова партнера Kијева и Београда, који имамо данас. Са своје стране, желимо још једном да скренемо пажњу свима онима који имају овлашћења и у чијој је то надлежности на слободну продају мајица са симболом руске агресије ‘З’, као и на присуство истог на

многим зидовина београдских зграда, који за Украјинце представа симбол руске агресије и има значење ‘убиј Украјинца’“, додаје се у саопштењу.

Амбасада наглашава да руску агресију јавно подржава одређени број српских медија и културних личности, „научника“, као и поједини политичари.

„Сигурни смо да заједно имамо на чему да радимо како бисмо подигли ниво наших односа и солидарности у многим областима“, наводи се у саопштењу.

Оставите Коментар