Радећи на другом тому своје нове књиге „У Сребреници није било геноцида“, проф. др Војислав Шешељ проучио је опширни извештај холандског института NIOD који показује да је британска јединица САС била у Сребреници за време стрељања муслимана!

Портал Србија Данас нашао је део извештаја NIOD који говори о тајној умешаности Британаца у Сребреници за време стрељања, а извештај је састављен на основу сведочења у припадника УНХЦР-а и холандских војника из Сребренице.

Холандски официр де Руитер први помиње британску умешаност и жали се што нису подносили никакве извештаје о ратним злочинима после ослобођења Сребренице.

Фото: NIOD printscreen
Фото: NIOD printscreen

У извештају се већ у следећем пасусу описује како су преводилац Емир Суљагић и представник УНХЦР-а Алмир Рамић, одмах после ослобођења Сребренице(у извештају пише „пада Сребренице), видели једног великог и снажног британског војника како се једне ноћи вратио сав блатњав.

– „Као да је целе ноћи пузао“. Касније су видели како пере своје ствари – пише у извештају, а извор за тај део у извештају је интервју Алмира Рамића из 1999. године.

У том делу извештаја се холандски институт пита „да ли су Британци могли да открију сазнања због уништења комуникационог система, али су могли да користе комуникацијска средства УНМО или холандског батаљона“, а холандски институт NIOD каже и да им влада Велике Британије није дала увид у информације о умешаности јединице САС у оно што се догађало у Сребреници.

Фото: NIOD printscreen
Фото: NIOD printscreen

Шешељ сматра да су британске јединице учестовале у стрељању.

– Ја сумњам да су британске јединице учествовале у стрељању, имам отворену сумњу. Јер шта су они иначе радили тамо, а не може да се окрије која је јединица стрељала на четири локације: Ораховац, Брањево, Дом културе Пилица и Корлук. А, за пету локацију се зна ту је било осам припадника десетог диверзанског одреда, један је ослобођен. Они су процесуирани. За ове четири локације никако не може да се открије ко је.

Шешељ тражи да Британци објасне шта су радили тамо.

– Нико до данас није јавно рекао у Србији да је тајна јединица САС-а била у Сребреници у то време, а ја сам то нашао у Ниодовом извештају. Ниод је институт за ратну документацију Холандије. Тај извештај је на 7.500 новинарских шлајфни објављен. Онда је преведен на енглески и густо сложен и може се наћи на интернету. Они су били тамо и о томе сведоче Холанђани. Нико то раније није рекао, ја који најинтензивније то пратим никад нисам чуо. Умало да паднем са столице кад сам то видео. А што би они били тамо и што би они остајали тамо после ослобађања Сребренице. Значи имали су неку тајну операцију. Нека они сада објасне шта су тамо радили – изјавио је Шешељ за Србију Данас.

Оно што све згражава јесте чињеница да је баш Велика Британија била иницијатор резолуције о „геноциду у Сребреници“, а сада је очигледно да су управо британске обавештајне службе до гуше умешане у организацију овог злочина!

Овај део извештаја NIOD-а се налази на 2111. страници верзије на енглеском језику, а комплетан извештај можете прочитати овде.

Извор: srbijadanas.com

--

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here