Власник Атлас групе Душко Кнежевић обелоданио је извештај о имовини шефа државе и ДПС-а Мила Ђукановића. Како је рекао Кнежевић за „Дан“, извештај су по његовом налогу и за његов рачун сачинили међународни стручњаци из области форензике и безбедности, а о свим наводима из извештаја поседује доказе. Кнежевић је поручио да је извештај свеобухватан приказ Ђукановићеве имовине.

Како се наводи у извештају Душка Кнежевића, већина средстава Мила Ђукановића, који се у извештају назива М.Ђ., заправо је држана у женевској грани Кутс банке, приватне банке и управника имовином која је део групе Краљевске банке Шкотске – јединица за управљање имовином.

– Приватни управник богатством М.Ђ. у Кутс банци је мађарски држављанин Ванда Фаркас Јањић („Јањић“). Силвио Холденер, приватни банкар у Коутс банци између 2008. године и 2015. године, такође је, поред Јањићеве, одиграо улогу у структурирању средстава М.Ђ. Енрико Монфрини из адвокатске канцеларије Монфрини Битон Клејн такође је пружао помоћ М.Ђ. у структурирању средстава – наводи се у Кнежевићевом извештају.

Истиче се да је контроверзни српски бизнисмен са седиштем у Швајцарској Станко Суботић, као сарадник М.Ђ., Монфринијев клијент.

– Када је Србија ставила Суботића на Црвену листу Интерпола, Монфрини му је помогао да реструктурира средства широм света. Такође, М.Ђ. поседује средства у женевским филијалама банака Сосијете женерал и БНП Парибас, као и у неименованој банци у Лихтенштајну – наводи се у Кнежевићевом извештају.

У контексту управљања Ђукановићевим средствима, у Кнежевићевом извештају наводи се управљачка улога др Томаса Нига, адвоката са седиштем у Лихтенштајну. Ниг је, према извештају, помогао у структурирању средстава М.Ђ, на прикривен начин.

У извештају који је направљен по Кнежевићевом налогу наводи се да је Небојша Катић, српски финансијски консултант са седиштем у Лондону, који је блиско сарађивао са Нигом на прикривању средстава, био одговоран за упознавање блиских сарадника М.Ђ., то јест Жељка Михајловића и Душана Бана са Нигом.

– Ниг је тренутно на позицији вишег партнера у компанији Гассер Партнер у Лихтенштајну и примљен је у лихтенштајнску комору 2010. године. Ниг има диплому основних студија права (2005. године) и мастер права са Универзитета „Ст. Гален“, као и извршни мастер права са Универзитета у Лихтенштајну (2018. године) – наводи се у Кнежевићевом извештају, преноси Дан.

У контексту поседовања средстава у корист актуелног црногорског председника, у Кнежевићевом извјештају наводи се неколико лица. Како се тврди, то су Станко Суботић, оснивач и власник луксембуршке инвестиционе компаније ЕМИ група и блиски пријатељ бившег српског премијера Зорана Ђинђића, који је убијен 2003. године.

Према Кнежевићевом извештају, ту су и Душка Јекнић, која је тренутно на позицији амбасадора УАЕ у Црној Гори (од 2019. године), Душко и Дејан Бан, Жељко Михајловић, те Веско Баровић, за кога се тврди да одржава ограничени јавни профил.

Према Кнежевићевом извјештају, 2007. године, након првог повлачења са јавне функције Ђукановића, почела је трговина акцијама Прве банке, чији је појединачно највећи акционар Ђукановићев брат, Ацо.

– Пирус банка СА Лондон закључила је уговор о позајмици са компанијом Капитал инвест ЛЛЦ као зајмопримцем и М.Ђ. као гарантом, за обезбеђивање позајмице од 1,5 милиона евра коју гарантује сам М.Ђ. Компанија Инвест ЛЛЦ, у свом капацитету зајмопримца из банке Пирус Лондон, потписала је уговор о залози при чему је компанија Капитал инвест ЛЛЦ заложила Пирус Лондон 8.000 акција у Првој банци у власништву компаније Капитал инвест ЛЛЦ. Компанија Комсел Лтд је онда закључила уговор за обезбеђивање додатних гаранција Пирус Лондону, поступајући као други гарант за позајмицу од 1,5 милиона евра. Комсел Лтд је такође потписала уговор о готовинској залози са банком Пирус Лондон. Онда је М.Ђ. је искористио 1,5 милиона евра за куповину акција у Првој банци преко Миодрага Мишка Ивановића, бившег комерцијалног директор Црногорског телекома, коме се такође суди за корупцију поред Олега Обрадовића. Миодраг користи 1,5 милиона евра које је М.Ђ. добио од компаније Комсел Лтд за куповину акција у Првој банци у име М.Ђ., а касније их продао за пет пута вишу цену у односу на тржишну преко кастоди рачуна у Миодраговом поседу – наводи се у извештају.

У извештају Кнежевића се, такође, тврди да о томе постоје докази за релевантне уговоре и доказ банкарских трансфера.

У контексту имовине Ђукановића помиње и се Петрос Статис, за кога се наводи да је један од инвеститора у „Аман ризорту“ у Црној Гори, а тврди се да део ту имају и Суботић и бивши тајландски премијер Таксин Шинаватра. Према Кнежевићевом извештају, крајњи корисник „Аман групе“ је руски држављанин Владислав Доронин.

Наводи се да је Ђукановић и сувласник фирме Глобал Монтенегро, са својим кумом Вуком Рајковићем, мада је Рајковићев део у фирми блокиран. Наведено је да блокирани удео Рајковића не утиче на М.Ђ., као и да је компанији Глобал Монтенегро дозвољено да настави своје активности, укључујући будућу аквизицију некретнина.

– Дана 6. јула 2020. године, пријављено је да је Општина Будва наплатила 111.000 евра од компаније Глобал Монтенегро 22. јуна 2020. године и тако ослободила Рајковићев удио. У фебруару 2007. године, месец дана пошто је компанија Глобал Монтенегро основана, М.Ђ. је искористио компанију да прибави најмање три милиона евра као позајмицу из Прве банке, која је у већинском власништву његовог брата Аца, лажирањем података повезаних са наводним пројектом који је требало развити у Будви – тврди Кнежевић у извештају.

Партнерство са Савирисом

Према Кнежевићевом извештају, иако је улагање фирме Ораском и бизнисмена (Самиха) Савириса у Луштица беј Влада представила као органско партнерство између страних инвеститора и Владе Црне Горе, јавне евиденције показују да је Савирис део мреже сарадника и укрштених интереса М.Ђ.

– Нарочито, Савирис је директор Монтемена инвестмент фунд СА, панамске компаније, заједно са Мохамедом Рашидом, Веселином Вукотићем, сувласником Универзитета Доња Горица заједно са М.Ђ. и Војином Влаховићем, бившим амбасадором Италије, који је служио као саветник М.Ђ. о приватизацији и шеф његовог кабинета. Поред тога, Драгица Мрваљевић, црногорска држављанка, била је директорка Примари инвест, црногорске компаније коју је основао М.Ђ. и компаније Монте мена инвестмент, црногорског субјекта који остаје активан, али који је преименован у Будва хејтс ЛЛЦ у октобру или око октобра 2019. године. Овај други субјект је власник земљишта од пет хектара у Будви од 2017. године. Компанија Монте мена инвестмент делила је адресу са Првом банком и апартмане брата М.Ђ., док је сестра М.Ђ., Коларевић, служила као законски заступник компаније – пише у извештају Душка Кнежевића.

Контроверзни послови у Будви

Према наводима из Кнежевићевог извештаја, Ђукановић се доводи у везу и са фирмом Новастар инвестмент, која је једно време була активна у Будви. Наводи се да су у новембру 2007. године, локални функционери у Будви дали готово 80.000 квадратних метара јавног земљишта ФК Могрен за развијање новог стадиона.

– Град је такође дао земљиште које се процењује на седам милиона евра клубу близу њиховог старог стадиона. Убрзо након трансфера, земљиште је накнадно пренето компанији Новастар инвестмент. Медијски извештаји показују да је компанија Новастар инвестмент била подухват између компаније Новастар, која је требало да обезбеди средства за изградњу помешаних стамбеног и комерцијалног комплекса на земљишту, и компаније Амсоне Ентерприсес Монтенегро, која би управљала пројектом. Земљиште је наводно враћено локалној будванској општини – наводи се у Кнежевићевом извештају, преноси Дан.

Оставите Коментар