Србија се на листи америчке телевизијске мреже CNN нашла на листи 18 туристичких одредишта које треба посетити у 2018. години, као једина земља из региона

Милан Симоновић

Србија се тако нашла у групи са Зеленортским Острвима, Националним парком Ботум Сакор у Камбоџи, Малтом, карипским острвом Невис, Банфом у Канади, Наганом у Јапану, Пуеблом у Мексику, Есауиром у Мароку, Пертом у Аустралији, Руандом, Критом, Пјеонгчангом у Јужној Кореји, Лисабоном, Кахамарком у Перуу, провинцијом Јунан у Кини, Ешвилом у Северној Каролини и Њу Орлеансом.

– Планирате одмор 2018. и почињете да размишљате да поново одете на место где се ишли прошле године, са плажама које су, као, добре и са просечним коктелима? Хајде, знате да можете боље -поручије CNN.

Србија је, указује та ТВ мрежа, као туристичка дестинација „каскала“ за неким другим земљама које су некада чиниле Југославију, што се нарочито односи на хрватску и црногорску јадранску обалу.

– Али не дуго. Посетиоци почињу да долазе у овај углавном неоткривени угао региона, привучени изузетним призорима, богатом историјом, вредношћу оног што добијају за свој новац и – обиљем сира – пише CNN.

Ријалда Мујезиновић

Како је објављено на сајту те америчке мреже, Београд се већ позиционирао као град „који зна да се забавља“ и – попут источноевропских градова пре 10 или 15 година – одбацује социјалистичко урбано наслеђе и „хита ка блиставијој будућности“.

Истиче се да Копаоник и Златибор пружају могућности за зимске спортове и уточиште током лета у епском планинском окружењу.

Национални парк Тара има клисуре над којима се надвијају крашки брежуљци прекривени шумама.

На југу Србије налази се ?авоља Варош за коју CNN каже да пружа „луди геолошки спектакл чудних стеновитих врхова“.

– Иако Србија нема своју морску обалу, моћни Дунав и даље лети привлачи купаче на тврђавама начичкану “ривијеру“ – истиче се у тексту.

Прошле године, на CNN-овој листи најпожељнијих туристичких одредишта, из региона се нашла Албанија.

Извор: Танјуг