Да су одређене пукотине присутне у врху црногорског режима познато је већ неко време, али последњи подаци сведоче да борба за превласт у окружењу апсолутног господара Црне Горе Мила Ђукановића поприма све интересантније димензије.

Наиме, црногорска јавност је поодавно упозната са жестоком борбом за моћ и утицај између тзв. Гранд екипе, са којом се повезују некадашњи истакнути функционери Агенције за националну безбедност (АНБ) Зоран Лазовић и Душко Голубовић, сада функционери Управе полиције (УП) Црне Горе, али и Ђукановићев главни политички саветник Милан Роћен, и тзв. мојковачког клана, у којем водеће позиције заузимају црногорски премијер Душко Марковић и директор УП Веселин Вељовић. Међутим, последња сазнања, добијена од поузданог извора блиског структурама црногорске полиције, који је инсистирао на анонимности, указују да су рефлексије сукоба између „Гранд екипе“ и „мојковачког клана“ тренутно најприсутније и највидљивије управо у врху УП, пошто је Вељовићева оданост црногорском премијеру „трн у оку“ за „Гранд екипу“.

Осим тога, како сазнајемо, „Гранд екипа“ заговара радикални приступ и изазивање физичких сукоба са учесницима масовних мирних шетњи, литија и молебана који се недељама одржавају широм Црне Горе, а Вељовићеву неспремност да прибегне оваквим методама користе како би га „оцрнили“ и представили као недовољно лојалног Ђукановићу. Вељовић се због тога налази у скоро паничном страху, а како би макар делимично сузбио роварења „Гранд екипе“ почео је да обилази подручне полицијске јединице широм земље, при чему је упадљиво да у тим приликама у његовом друштву нема Лазовића, иако се налази на функцији помоћника директора УП.

Уједно, у покушају да донекле консолидује своју пољуљану позицију, Вељовић је 24. фебруара т.г. сазвао хитан састанак у централи УП, на који су позвани сви командири и шефови полиције са подручја Подгорице. На овом састанку, Вељовић је од својих подређених затражио да утичу на запослене да се не појављују на литијама и молебанима.

Ипак, узимајући у обзир константан раст бројности учесника мирних скупова који за циљ имају да спрече Ђукановићев криминогени режим да отме вековне светиње Српске православне цркве (СПЦ) у Црној Гори, може се констатовати да су ови Вељовићеви вапаји узалудни, као што су узалудни и умоболни захтеви његових противника из „Гранд екипе“ за примену насиља над учесницима поменутих скупова. Напротив, на улицама црногорских градова из дана у дан, из недеље у недељу све је гласнији хук – хук који наговештава приближавање таласа слободе, који ће, када груне, срушити наизглед стабилну грађевину Ђукановићевог режима, заједно са разноразним клановима и екипама, и однети је на место на којем припада – у канализацију историје.

Извор : Националист

Leave a Reply