Председник Белорусије Александар Лукашенко поручио је властима у Литванији, поводом политичке кризе која потреса ту балтичку земљу, да „ко другоме јаму копа сам у њу упада“.

„У Литванији је политичка криза. Довољно је само рећи – ко другоме јаму копа сам у њу и упада“, рекао је Лукашенко.

Он је подсетио на мигрантску кризу на граници ЕУ и Литваније као и на чињеницу да је Белорусија на својој територији градила прихватилишта за мигранте али да је то након увођења санкција минску – обустављено.

„Прво су престали да финансирају те центре. Шта треба ја из својих пара да их зидам? А потом су и Белорусији увели санкције. Да ли сте полудели да вас након тога штитим? Хоћете да ме обесите а ја треба да вас штитим?“, рекао је Лукашенко.

„То тако неће моћи. Нек иду код вас, кад сте их већ звали. Око 5.000 миграната тренутно је у Литванији, држе их горе него ми стоку. Не хране их, избацују их директно код границе, ми их преузимамо, лечимо, спасавамо, шта нам преостаје“, додао је.

У престоници Литваније је пре два дана избио хаос на протесту испред зграде Парламента када су избили масовни нереди у којима је више особа повређено.

Због нереда, у којима је учествовало више хиљада људи, до сада је ухапшено 26 особа.

Иначе, протест је организован због здравствених пропусница које ће Литванцима ускоро бити потребне за улазак у кафиће, продавнице, јавни превоз и друга места, док Влада размишља о новим мерама ограничења у виду борбе против ширења вируса корона.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар