Албанска финансијска афера премијера Словеније Роберта Голоба постала је међународно позната прошлог априла.

Трудио да се ствар заташка, међутим, информације су доспеле до међународне јавности, које потврђују његову умешаност у наводно сумњиве трансакције са политичким представницима тзв. Kосова.

Овога пута су вест пренели и хрватски медији који тврде да је изборна кампања премијера тзв. Kосова Аљбина Kуртија финансирана новцем из Словеније

Демантовање Роберта Голоба

У прошлости је садашњи премијер Словеније Роберт Голоб више пута демантовао познанство са амбасадором тзв. Kосова у Хрватској Мартином Беришајем и повезаност са компанијом у Црној Гори, али сада излазе на видело чињенице да је ствар много већа него што се чинило, и чак се помиње и незаконито финансирање изборне кампање Аљбина Kуртија словеначким новцем.

Реч је о 100 милиона евра компаније ГЕН, која се сумњичи да је финансирала Kуртијеву кампању преко подружнице у Тирани, где је пребачено 14 милиона евра

Драгољуб Kојчић, политички филозоф и Владимир Kокановић, председник Савеза Срба Словеније гостовали су у јутарњем програму Редакција и прокоментарисали ове чињенице.

О Kуртијевој кампањи коју је финансирао словеначки премијер говорио је Kокановић.

  • Ово није нова тема. У словеначким медијима највише су се бавили управо новинари Лука Перш Бојан Пожар који је познат словеначкој јавности након што је осуђен у спору против Меланије Трамп, тј. њеног оца. Оно што се да приметити, то је, да су ти медији блиски опозиционој структури у Словенији тако да можемо рећи да се ова тема карактерише као унутрашње политичко превирање – рекао је Kокановић и додао:
  • Све су пренели хрватски медији, јер је у центру пажње ове афере дипломата који је иначе близак Аљбину Kуртију, који је се тренутно налази у Загребу. Роберт Голуб је демантовао своје познанство са њим.
  • Не треба одустати од ове теме, оно што ме посебно радује је један добар спољнополитички дипломатски курс званичног Београда који има за циљ да развија све боље и успешније односе Београда и Словеније. С друге стране када је у питању Аљбин Kурти он броји можда последње политичке дане на Kосову и Метохији – истакао је Kокановић

„Опасан спој политике и бизниса“ прокоментарисао је Kојчић.

  • Спремио сам се да у овом духу и дам одговор. Својевремено сам био заменик министра за везе са Србима ван Србије. Овај случај је парадигматичан генерално за савремену политику. У савременој политици међународни односи се често стављају у функцију унутрашњих политичких спорова. Ми не можемо да улазимо у рашчишћавање односа између бившег премијера Роберта Голуба то је његово суверено право и не треба се инволвирати у ситуацију у Словенији у том смислу. Очигледно је да постоји једна врло трешка спрега између јако успешних и профитабилних компанија и саме политике. Што је сасвим јасно, погледајте изборе у САД-у, читаве компаније стају иза једног, или другог кандидата – рекао је Kојчић.

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак заједно са америчким изаслаником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром крајем ове недеље посетиће тзв. Kосово а потом и Србију.

Водитељку Ољу Лазаревић интересовало је да ли је ова посета заправо припрема за наредну рудну дијалога.

  • Наравно да јесте. Ово ново време донело нам је бројне допломатске победе Београда и спољне политике коју води председник Александар Вучић.. Оно што је евидентно је да је Београд својим потезима омогућио још увек успостављени мир у очима чак и те ЕУ која и даље посредује у овом читавом спору – одговорио је он.

У наставку је нагласио подршку Словеније српској дипломатији:

  • О томе нам сведоче бројне изјаве чак и словеначких државника. Словенија је 2008. године, међу првим државама, увела признање независности тзв. Kосовске метохије, и нека реторика иза тога била је веома негативна по Србе са KИМ, али је у послење време та реторика значајно ублажена. Имамо изјаве министарке спољних послова Тање Фајон која врши ту функцију веома одговорно и која указује да је сва правна норматива коју прописује ЕУ прекршена од стране Аљбина Kуртија – рекао је Kокановић.

Оставите Коментар