Одмах након што су објављени резултати локалних избора по којима је Српска Десница са освојених 20% гласова друга у Врању иза СНС-а, у јавности су кренуле спекулације одакле толики број гласова овој странци која по први пут учествује на изборима у Врању. Једно од најчешћих објашњења је да се за заокружени број 4 на локалној листи плаћало, али лидер Српске Деснице Миша Вацић каже за Јужне вести да су гласине о куповини гласова лаж и увреда за Врањанце.

Од 20 до 50 евра за заокружен број 4 на локалним изборима – гласина је која се шири Врањем, али и Србијом, након што је Српска Десница која се налазила под овим редним бројем освојила 13 мандата у локалном парламенту. Ипак, њен лидер Миша Вацић демантује ове информације и каже – увреда за све Врањанце који су их подржали.

Изазвали смо шок резултатом. Ако неко има доказ, ту је Тужилаштво. Ми смо велику прашину дигли у Врању и то је последица нашег рада. Та гласина је увреда за грађане Врања. Врањанци као поносни потомци ратника који су се борили за слободу не би продали ништа, а камоли глас. А коме се не допада, нема права да лаже. Ко губи има права да се љути – каже Вацић.

Као један од доказа да је Српска Десница куповала гласове Врањанаца, грађани наводе и то да је Савез војвођанских Мађара, који је на парламентарној листи био број 4, са око 1.200 гласова, остварио историјски успех на крајњем југу Србије, иако се према последњем попису из 2011. године у том граду 6 грађана изјаснило да је мађарске националности. Вацић каже да се људи везују за број у кампањи.

Нема грешке, људи су гласали за Српску Десницу. Имали смо снажну кампању са бројем 4, билборде, плакате, перформансе на трговима. Верујем да ће се, када РИК буде објавио резултате, видети да је слична ситуација била и у другим местима где смо имали број 4 – у једно 8 градова. Људи су због нас гласали за 4, не могу никога да осуђујем због тога како је гласао на републичком нивоу, али ми је од свих најдраже што су гласови отишли за СВМ – каже Вацић.

Иако је, говорећи о успеху своје странке у Врању, у изјави за Курир рекао да је резултат гласања можда такав јер је “уврежено мишљење да људе из Врања не разумеју, а изгледа ни они не разумеју Мађаре” и да је Српској Десници 20% бирача у Врању указало поверење “зато што разумеју или баш зато што не разумеју”, за Јужне вести каже да то није рекао и да чак није ни извучено из контекста.

Рекао сам да сам огуглао на све те шале које се збијају ових дана, између осталог и о јужњачком акценту, па сам рекао да ми не смета јер је све то уперено на неки начин на мене, а и дичим се својим јужњачким коренима. Врањанци свакако не разумеју Мађаре, као што их не разумеју ни Београђани, то нема везе са гласањем, која год да је партија била на броју 4 десило би се исто – каже Вацић.

Додаје да је задовољан својим успехом у Врању, Врањској Бањи, Мерошини, Пироту и свуда где се говори различитим дијалектом, јер је Десница направила добар резултат зато што је поносна на све дијалекте српског језика.

Иначе, иако званичних резултата парламентарних избора још нема, Врање је у јавности означено као град Мађара, вест је одјекнула и на друштвеним мрежама, па се увелико збијају шале на рачун Врањанаца. Колико су тачно гласова у Врању добили Мађари не зна ни носилац листе СВМ-а Балинт Пастор који је за Јужне вести рекао да су кампању водили искључиво у Војводини и Београду.

Милица Дејановић

Оставите Коментар