Последњих дана због епидемије корона вируса многи наши суграђани су се преко медија упознали са доктором Предрагом Коном, нашим врсним епидемиологом и човеком који се налази на првој линији борбе против заразе.

Међутим он није ново лице, већ искусни стручњак који се већ суочавао са тешким епидемијама, попут САРС-а 2003. године, а његова биографија објасниће зашто је важно да слушамо све препоруке.

Доктор Кон је рођен у Београду 1955. године, али је због очеве службе морао да се пресели у Њујорк где је живео до седме године.

Дипломирао на Медицинском факултету у Београду 1981. године, а потом 1991. специјализирао епидемиологију на Војномедицинској академији. У тој институцији радио је 15 година, а био је и ратни епидемиолог.

Занимљиво је да је током ратних дејстава 1991. и 1992. године био референт санитета за превентивну медицинску заштиту на подручју Крајине, и западног Срема и начелник одељења за медицинску информатику у 1. армији.

Од 2001. до 2014. био је начелник јединице за имунизацију Градског завода за јавно здравље Београда. Током велике епидемије САРС-а 2003. године, постављен за шефа тима епидемиолога у склопу исте радне групе.

Занимљиво је да је доцтор Кон носилац Медаље за војне заслуге, као и Повеље Српског лекарског друштва.

Из саме биографије је јасно да се ради о стручњаку светског гласа, човеку беспрекорне биографије који је живот посветио борби са епидемијама, и зато је управо важно да слушамо све препоруке које доноси кризни штаб чији је доктор Кон члан.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар