Међу сарадницима црногорског диктатора Мила Ђукановића, као особа „из сенке“, али и од највећег поверења, издваја се његова дугогодишња секретарица Драгица Ћеранић, која је уз њега још из времена када је као „млад, леп и паметан“ 1989. године изабран за секретара Председништва Централног комитета Савеза комуниста Црне Горе (СК ЦГ). Данас, Ћеранићева, иако без звучне функције у структурама Ђукановићевог режима, важи за особу од које стрепе сви државни функционери, без обзира на којој су позицији, и стога настоје да купе њену наклоност, како би имали што већу проходност код Дон Мила.

Ћеранићева је свој утицај код Ђукановића „купила“ беспоговорном оданошћу, а посебно способношћу да чува приватност, тачније његове најинтимније и најповерљивије тајне. Ово се посебно односи на Ђукановићева „дружења“ са многобројним конкубинама, где Ћеранићева има улогу не само „чувара тајни“, већ и прављења распореда интимних сусрета црногорског диктатора, посебно оних који се одвијају на егзотичним дестинацијама у иностранству, и стога захтевају озбиљнију организацију. Иначе, када је реч о Ђукановићевим конкубинама, посебно место у срцу Ћеранићеве заузима садашња амбасадорка Црне Горе у УАЕ Душанка Јекнић-Пешић, која осим тога што је Ђукановићева дугогодишња интимна веза са њим има и уносне пословне релације. За доказано поверење и поверљивост Душанка Ћеранићеву обасипа скупоценим поклонима – гардеробом, накитом и сатовима неких од највећих светских брендова, углавном из фондова које њој претходно дарује Ђукановић.

Међутим, најскупоценије поклоне Ћеранићева добија управо од свог шефа, као награду за вишедеценијску лојалност и дискрецију, при чему се не либи да све ове поклоне истиче на крајње непримерен и неукусан начин. Притом, ради се о артиклима који нису недоступни само „обичним“ грађанима Црне Горе, него и већини актуелних црногорских министара, који су све само не сиромашни људи. Иначе, оно што је посебно интересантно, а можда заправо и логично, с обзиром да се ради о људима без икаквог морала и скрупула, јесте да је Ћеранићева, осим са Ђукановићевим конкубинама, истовремено веома блиска и са његовом супругом Лидијом.

Када је реч о карактеру Ћеранићеве, у питању је особа у најмању руку скромног образовања и речитости, у чијем CV-ју једно од најистакнутијих места заузима праћење јужноамеричких теленовела. Упркос томе, карактерише је и више него пренаглашена уображеност, што је последица статуса који ужива код Ђукановића. Она зна коме је Ђукановић наклоњен, а кога мрзи и презире, ко му је потребан, а кога посматра као терет… Иначе, осим Ђукановића, у њеним очима одређен, мада далеко мањи ауторитет, има његов главни политички саветник Милан Роћен, са којим се Ћеранићева познаје још из периода заједничког успињања по лествици СК ЦГ.

Случај Драгице Ћеранић је слика и прилика бахатости и распојасаности Ђукановића и његовог режима, који у својој неморалности све више поприма обележја античког Рима. А добро је познато како је антички Рим завршио.

Leave a Reply