Пријепољско село Голочевина је место које постоји, али не и у папирима. У селу је око 150 житеља који дужи низ година покушавају да врате село на списак Закона о територијалним организацијама, како би решили бројне проблеме, од административних до важних, сеоских.

О постојању Голочевине сведоче и камен и папир, назив и оближње стене и реке, и педесетак кућа у селу из којих се вије дим. Али од недавно их нема на списку Закона о територијалним организацијама.

„Пре једно десет година они су одузели име селу, где, не знамо где се налазимо, бацили су нас у друге месне заједнице. Моја једна документа су у Јунчевићима, једна у Kарошевини, једна у Kаменој Гори, једна у Сељашници. Где да се снађемо и како…“, жали се Душан Цвијовић из Голочевине.

Велимир Цвијовић каже да плаћа порез на имовину у Голочевини, селу које не постоји.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

„Увек различити документи. Пре можда десетак година документа су била на Голочевини, а од тад више не може. Kоме да се обратимо за помоћ у овом селу, које не постоји; не можемо да решимо пут, инфраструктуру, струју, сви проблеми су због тога што не постојимо“, пита се Божидар Ђуковић.

Зато што су, како претпостављају, нечијом неажурношћу избрисани као насељено место, жалили су се и општинским и републичким органима.

„Недопустиво мењати место рођења људима“

„Одговор је стигао такав да кад буду доносили… Република Србија да ће то урадити, а то већ 20 година не раде и то је недопустиво! Недопустиво је да неко самовољно мења место рођења људима, а рођени су ту“, изричит је Живко Цвијовић.

Последњи захтев Општини упутили су пре две године. У међувремену, промењен је скупштински сазив, па је папир, вероватно, остао у нечијој фиоци.

„Ми можемо прихватити њихову иницијативу, која треба да иде преко месне заједнице – да се обрате савету месне заједнице, а савет месне заједнице Скупштини Општине Пријепоље, која даје сагласност на утврђивање новог насељеног места које ће се звати Голочевина. И ми ћемо такву иницијативу упутити ка Скупштини Србије, која мења Закон о територијалној организацији“, поручује Изудин Шантић, председник Скупштине Општине Пријепоље.

Нема им друге него да поштују процедуру како би им коначно у свим документима било место рођења које с поносом изговарају.

Оставите Коментар