Кадри Весели, којег је председник Србије означио као правог „господара Косова“, актуелни је председник косовског парламента и лидер Демократске партије Косова од када је његов блиски пријатељ Хашим Тачи изабран за косовског председника.

Кадри Весели

Ових дана Кадри Весели је „поручио“ Београду да се Албанци „неће зауставити до Ниша“ ако „Србија покуша да се врати“ на Косово и Метохију.

Политичка метафора или претња, тек, изговорио ју је човек који је некада био на челу обавештајне службе ШИК, која је настала и деловала у оквиру тзв. Ослободилачке војске Косова, чије злочине ће истраживати Специјални суд.

Весели и Тачи, заједно са актуелним премијером Рамушом Харадинајем, противе се раду Специјалног суда и покушавају, преко посланичке иницијативе у косовском парламенту, да укину одлуку о формирању те правосудне институције, коју је донео парламент у претходном сазиву.

Обавештајна служба ШИК званично је угашена 2008, а име Кадрија Веселија, којег је председник Александар Вучић, након јучерашњег убиства српског политичара Оливера Ивановића, означио као истинског „господара Косова“, спомиње се уз Тачија у извештају Савета Европе у афери трговине људским органима, углавном српских затвореника, током рата 1989–1999. године.

Немало изненађење је био први избор Веселија за председника косовског парламента, а медији су тада писали да бивши обавештајац и један од команданата ОВК више воли да делује из сенке.

Ништа мањи шок је била и одлука, након последњих парламентарних избора на Косову и Метохији, да владајућу коалицију формира Веселијева ДПК и Харадинајева Алијанса за будућност Косова, која је названа „ратном коалицијом“.

По избору за председника косовског парламента, Весели је грађанима КиМ обећао да ће задржати „партнерске и пријатељске односе са САД“ и да нема ништа спорно у томе што је водио некадашњу косовску тајну службу, јер је, како је рекао, и бивши председник САД Џорџ Буш млађи такође некада био сарадник ЦИА.

Весели је у Швајцарској наводно 2009. основао фирму као српски држављанин, односно са српским пасошем.

Наводи о киднаповањима и убиствима

Према наводима медија, као један од команданата групе „Црна рука“, заједно са Тачијем и Џавидом Халитијем, учествовао је у киднаповањима и убиствима Срба, али и непослушних Албанаца.

Весели је, према тим информацијама, заједно са још неким припадницима ОВК утицао на заштићене сведоке у хашким процесима, претио им, застрашивао их и организовао њихова убиства, а четворицу је, како се тврди, лично ликвидирао.

За Веселија се наводи да је био и члан Албанске обавештајне агенције, која је деловала у оквиру ФАРК-а, албанске оружане формације самопроглашене Републике Косово, у којој су били претежно бивши официри ЈНА и радници ДБ-а и МУП-а албанске националности.

У једном говору у косовском парламенту о „оправданој борби Ослободилачке војске Косова“, Весели је рекао да је та формација формирана да би се „борила да докрајчи апартхејд српског режима, где су Албанци третирани као грађани другог реда“.

„ОВК се борила за изградњу слободног друштва где влада правда, где су сви једнаки пред законом. Да створи државу у којој грађанин може бити кажњен само после поштеног судског процеса, где се кривица утврђује преко јасних доказа, веродостојних и убедљивих“, рекао је тада Весели.

Предмет бројних истрага

Као шеф параобавештајне службе ШИК на Косову, Кадри Весели је предмет бројних истрага.

У оквиру истрага које се против њега воде, у извештајима Комисије ЕУ о економској ситуацији у рату „Републике Косово“ био је означен за главног „благајника“ терориста.

Група коју је контролисао наводно се бавила трговином разноврсним производима, од дроге до људских органа, а контролише и два главна постројења за прераду мака у хероин.

Према резултатима истраге Дика Мартија 2010, на територији ЕУ постоји широко распрострањена мрежа албанске мафије, како се чини, због десетина хиљада „избеглица“ које су побегле из Југославије од ужаса наводног „српског геноцида“.

Неки од њих су заиста желели нови, добростојећи, испуњен живот, што им Југославија није могла пружити због бескрајних десетогодишњих санкција, те су стога постали просперитетни грађани њихових земаља.

Остали, који су желели да наставе да се баве уобичајеним занимањима, постали су посредници у трговинским операцијама између „Косова“ и крајњих европских „клијената“.

Као резултат тога, развила се права „паукова мрежа“, а све оне су на крају довеле до Кадрија Веселија, који је, као шеф обавештајних послова, имао све потребне контакте за интеракцију.

Извор: rts.rs