Конференција „Ка безбеднијој Србији“, која је прошле недеље одржана у центру Београда, заинтересовала је јавност пошто је на њој учествовао читав државни врх, који се одазвао на позив јавности мало познате организације Национална авангарда.

Оно што је ретко којој невладиној организацији пошло за руком – успело је мало познатој Националној авангарди – да на једном месту окупи председника Србије, премијерку, министра одбране, представнике Безбедносно-информативне агенције.

Национална авангарда основана је прошлог маја, а на друштвеним мрежама распрострањено је уверење да је реч о екстремно-десничарској групи. Те сумње потпирују фотографије на којима чланови Националне авангарде присуствују оснивачком конгресу „Српске деснице“ коју предводи Миша Вацић или на којима заједно посећују Газиместан.

Национална авангарда, у писаном одговору за Н1, негира политичку сарадњу са „Српском десницом“. Слично наводи и председник те странке Миша Вацић.

„Ми немамо политичку сарадњу, ми се познајемо као млади националисти, родољуби, који воле своју земљу, многи њихови и наши чланови су пријатељи. Тако да је коначно дошло на ред да и Срби имају своју невладину организацију. Чак председник и премијер отварају њихову конференцију, стога ја само могу да подржим“, каже Вацић.

Управо на тој конференцији Марко Парезановић из БИА изрекао је оцену да су појединци из опозиције, медија и невладиних организација најозбиљнија претња за безбедност Србије – о чему се данима полемише у јавности, па и у Скупштини Србије.

„На основу чега неко из Националне авангарде и БИА тврди да је лош утицај на Србију од стране појединаца из Србије, с једне стране, а с друге стране апсолутно се допушта да једна организација, коју је формирао господин Узелац, који је на Безбедносно-дипломатској академији у Москви финансиран од стране министарстава унутрашњих и спољних послова Руске федерације. Како то није утицај спољног фактора на Србију“, питао је, на седници Скупштине, Балша Божовић (ДС).

И док посланик демократа тврди да је оснивач Националне авангарде Ненад Узелац – из те организације на питање Н1 избегавају да говоре о именима. „Оснивачи Националне авангарде су докторанди, мастеранти и студенти са Универзитета у Београду“, одговорили су.

Ипак, на друштвеним мрежама се као виђенији чланови истичу управо Ненад Узелац, потом Душан Радоњић који је, како наводе у тој организацији као члан Кабинета градоначелника Београда, недавно путовао на један сајам у Кореји.

Пролетос је члан Националне авангарде Душан Сузић, у својству саветника, заједно са председником Вучићем и министрима био у званичној посети Турској.

Поред Сузића, и Иван Ристић на Фејсбук профилима чланова Авангарде помиње се као запослени у МУП-у.
У том министарству за Н1 кажу на списку запослених тих имена нема.

„Обавештавамо Вас да Иван Ристић и Душан Сузић нису запослени у Министарству унутрашњих послова Републике Србије“, навели су у одговору Н1.

На Фејсбук и Твитер профилима Националне авангарде и њихових чланова у описима, уз фотографије, наводи се да је Ристић саветник у МУП-у, а да је Сузић запослен у полицији.