Коначно је откривен идентитет обавештајца који је имао једну од кључних улога у анексији Крима, али и бројним другим активностима као што су убиства противника Кремља и можда и покушај пуча у Црној Гори, пише Blic.

Човек, који се крио под надимком „Елбрус“ у пресретнутим телефонским разговорима о догађајима на Истоку Украјине 2014. године, укључујући пад авиона малезијског авиона, јесте пуковник руске Федералне службе безбедности (ФСБ) Игор Јегоров, открили су новинари истраживачке групе „Белингкет“, руског „Инсајдера“ и немачког „Шпигла“.

У претходним заједничким истрагама „Белингкет“ је идентификовао убицу грузијско-чеченског азиланта у Берлину, Зелимкана Кангошвилија, као Вадима Красикова, 54-годишњег Руса, повезаног са најмање два плаћена убиства из Русије.

Користец́и метаподатке из Красикових телефонских позива и порука уочи убиства, новинари су утврдили да су убиство у Берлину планирали и надзирали старији припадници ФСБ-овог одељења „Спецназа“ задужени за прекоморску субверзију и специјалне операције.

Проверавајући Красиковљева кретана у Москви у недељама пре његовог одласка у Берлин, истрага је утврдила да је он прошао опсежну обуку у Спецназовој тренинг бази Спетзназ близу Москве, и више пута је посец́ивао антитерористички штаб ФСБ-а, остављајуц́и мало сумње да је атентат у Берлину извршен под будним оком главне руске обавештајне агенције.

У међувремену, „Белингкет“ је открио додатне доказе који указују на вероватну улогу саучесника који су помагали у планирању и плановима бекства након убиства у Берлину.

Регрутовао и украјинске обавештајце

Дана 14. априла 2020. године, украјинска служба безбедности (СБУ) објавила је хапшење генерал-потпуковника Валерија Шејтанова, заменика шефа њихове сопствене антитерористичке дивизије. У јавном саопштењу СБУ је тврдио да је генерал регрутовао пре почетка рата 2014. године, оперативац ФСБ, пуковник Игор Јегоров, високо одликовани припадник КГБ, а касније и официр ФСБ, који је добио медаљу за улогу у анексији Крима у 2014. години.

Саопштење СБУ такође је садржало аудио снимке разговора између Шејтанова и Јегорова и трец́е неименоване особе, за коју се чинило да је припремају за убиство чеченског држављанина који живи у Кијеву.

СБУ је такође објавила снимке безбедносне камере који показују наводни последњи сусрет пуковника Јегорова и потенцијалног убице, за који СБУ каже да се догодио у Хамбургу у Немачкој, у фебруару ове године.

“Белингкет” и “Инсајдер” раније су идентификовали – али то још није званично потврђно – пуковника Игора Анатолијевича Јегорова као вишег официра из ФСБ елитног одељења “Спецназ”, познатог као Одељење В, наследника КГБ-ове елитне и јединице за специјалне операције “Вимпел”.

У претходним истрагама улоге тајних службеника руске војно обавештајне агенције (ГРУ) који надзиру и помажу проруским снагама у источној Украјини, новинари су наишли на особу, која је 2014. и 2015. године много путовала – под два различита идентитета – као Игор Јегоров (његов право име), и као Игор Семјонов (његово лажно име), између Москве и три контролна центра руских војних операција у Донбасу: Ростову, Симферопољу и Краснодару. У мају 2018. године “Белингкет” је идентификовао и јавно открио идентитет једног од кључних руских војних супервизора у Донбасу, који је деловао под кодним именом „Орион“.

Кодно име „Елбрус“

Тај оперативац био је Олег Иваников, пуковник ГРУ. А утврђено је да је његов пандан из ФСБ смештен у Донбасу средином 2014. године носио кодно име „Елбрус“ (познато је да су ФСБ и ГРУ у дугогодишњем “хладном рату” око финансирања, утицаја и „нових територија“).

Рана хипотеза “Белингкета” да је пуковник Јегоров уствари „Елбрус“, добила је на значају, када је у новембру 2019. објављено неколико пресретнутих телефонских позива између проруских милитаната, неколико дана пре обарања авиона на лету МХ17.

Истрага је утврдила да је авион оборен пројектилом из серије 9М38 система БУК који се производи у Русији, а који су обилато користили побуњеници у Источној Украјини.

У једном разговору који је пресретнут 16. јула 2014. године, управо дан пре обарања МХ17, један од руских бораца пита свог колегу да ли се вец́ сусрео са недавно пристиглим – командантом „Елбрусом“.

Потом говори о улози ,,Елбруса“ на Криму и описује га као официра из ФСБ-а по имену Игор који има сметње у говору. Управо је та подударност потврдила хипотезуу да су „Елбрус“ и Игор Јегоров – иста особа.

Реч је о веома способном официру, човеку у кога Москва има велико поверење, каже се у анализи „Белингкета“.

У Хрватској се састајао са украјинским обавештајцима

Јегоров је испред носа западних обавештајних агенција, ,,крстарио“ државама Европске уније и шире и – од почетка рата у Украјини – готово сваког месеца путовао на Блиски исток и у Азију.

Од 2014. године, имао је чак 37 међународних путовања, од којих је већина у земље Европске уније. Путовао је најмање 11 пута у Немачку – углавном у Франкфурт, Минхен и Хамбург, а последње путовање у Хамбург било је од 10. до 12. фебруара 2020, пише РТЦГ, позивајући се на извештаје „Белингкета“.

Често је летео у Хрватску и Француску – и заиста, као што потврђују наводи СБУ, ове две земље су коришћене и током 2019. године као места сусрета Јегорова и украјинских обавештајаца.

У тексту Белингкета се не наводе дестинације у Француској, али је у једном ранијем тексту угледног француског листа ,,Монд“, који је Побједа објавила, откривено да је постојала у француским Алпима тајна база ГРУ-а, који су тамо радили од 2014. до 2018. године. Сасвим је могуће да Јегоров долазио до својих колега.

Шта је радио у Тивту?

Према истраживању , пуковник ФСБ боравио је више пута и у Црној Гори.

Сваки пут би долетиео у Тиват, остајао у том граду по два или три дана… Како „Белингкет“ констатује, ,,ти боравци нису довољно дуго трајали да се квалификују као одмор“.

Занимљиво, најдужи Јегоров боравак, пуних шест дана био је почетком септембра 2016. године. Да ли је тек случајност: Игор Јегоров је боравио у Црној Гори само месец пре наводног неуспешног пуча 16. октобра?

Осим Европе, више пута је одлазио у Тел Авив, једном чак у Сингапур. Интересантно је, наводи Белингкет, да се посјета главном граду Јордана Аману догодила три недеље након што је јордански краљ Абдулах ИИ посетио Кремљ да би између осталог разговарао о руско-јорданској војној сарадњи и безбедносним питањима у вези са Сиријом.

И.З.К.

Оставите Коментар