Свежи мурал, широк 38 и висок три метра, краси зид трибине Спортског центра у Владичином Хану, а пролазници имају прилике да на њему виде мотиве Косовског боја, кнеза Лазара у походу и прочитају његову клетву, коју је по предању изрекао пре битке, али и цркву посвећену овој историјској личности у Владичином Хану.

То је дело младе уметнице Јане Јањић из ове вароши, по идеји и на иницијативу групе младих, који су заједно са Ханчанима све време помагали.

Јана Јањић (21) из Владичиног Хана је студент Факултета уметности у Нишу, одсек графички дизајн, а у слободном времену бави се сликањем икона.

„Ово је, ипак, мој први велики рад. Други нека оцењују, али ја сам веома срећна што је то идеја младих људи и што су били заинтересовани за историјску тему“, каже Јана за Jugmedia.rs.

Од почетка рада до готовог мурала прошла је само недеља. Јана је била задужена за осликавање, а о свему осталом бринули су други.

„Група младих људи, неки млађи и од мене, је све набавила, а када су се појавили први мотиви, укљичли су се многи Ханчани, пре свега власници кафића и продавница, па смо тако имали бесплатне кафе, сокове и храну“, прича.

Прикупљен је и новац, али Јана каже да ће половину суме дати некој од сиромашних породица.

М. Ивановић

Оставите Коментар