Бивша припадница тзв. Ослободилачке Војске Косова Тиме Кадријај, посланица Алијансе за будућност Косова, позвана је у Специјални суд у Хагу, што је и сама потврдила.

Како је навела, у четвртак су је контактирали из Специјалног суда, што је потврдила уз објављену фотографију на Фејсбуку, на којој се налази са Рамушем Харадинајем, из времена док су обоје носили униформе терористичке Ослободилачке Војске Косова.

Каква је била улога Тиме Кадријај док је са Харадинајем била у редовима терористичке ОВК?

Садашња посланица Алијансе за будућност Косова, докторка, тачније гинеколог, Тиме Кадријај, осумњичена је за злочине над Србима и вађење органа отетима у злогласној Жутој кући.

Она је оперисала у војним болницама, највише у оперативној зони Дукађин, којом је командовао Харадинај и где је било највише злочина. У извештају који је Умник радио 2003, припадници ОВК из ове зоне означени су као директни учесници у трговини органима и главни људи за пребацивање жртава са тзв. Косова у Албанију.

Мада је њена специјалност гинекологија, Тиме Кадријај је током рата у зони Дукађин радила све што јој је Харадинај наређивао и директно учествовала у злочинима, преносе медији на основу изјава сведока.

Она је током рата на КиМ помагала и рањеним припадницима терористичке ОВК, а колико је била активна сведоче документа и фотографије које су објавили приштински медији, а које можете погледати овде.

Специјално тужилаштво за ратне злочине на тзв. Косову, од новембра прошле године до данас, испитало је више стотина особа, а Кадријај је после Раимонде Реци, друга жена која је позвана на испитивање.

Телеграф.рс подсећа, Рамуш Харадинај је 19. јула поднео оставку на функцију премијера тзв. Косова због позива Специјалног суда за ратне злочине, а иако се злочин због којег је осумњичен држи у тајности, међународни извори спекулишу да је на ред дошла његова одговорност за трговину органима у случају „Жута кућа“.

Иако су бројни злочини који се приписују једном од главних команданата некадашње терористичке Ослободилачке војске Косова, а још бројнији докази које је Србија годинама уназад прилагала надлежним судовима, он је сваки пут успевао да буде ослобођен због „недостатка доказа“.

Извори из Еулекса изјавили су да ништа преко границе са Албанијом није могло да се деси без знања и одобрења Рамуша Харадинаја јер је то део регије коју је контролисао.

Воси Ајази Лика, бивши шеф албанске обавештајне службе, изјавио је да је имао одређене притиске око несарадње са међународним службама у вези случаја „Жуте куће“ и масовних гробница у Албанији, па је због тога поднео оставку.

  • Трговина органима, а претходно киднаповање и транспорт Срба и Албанаца без Харадинаја и његових старешина није био могућ ка Албанији. У контроли свега је и брат бившег премијера. Са транспортом, држањем, мучењем и закопавањем упозната је и група војника и официра војске Албаније, јер су као војна формација учествовали у борбама на граничној линији „98. и „99. године – наводи извор.

Претпоставља се да су органи продавани од 25.000 до 100.000 тадашњих марака.


М. Ч.

Оставите Коментар