Рониоци америчке морнарице су прошлог лета поставили експлозив испод гасовода Северни ток, који су Норвежани активирали три месеца касније, рекао је на свом сајту новинар Симор Херш, добитник Пулицерове награде, позивајући се на обавештени извор.

„Прошлог лета, морнарички рониоци, који су деловали под окриљем НАТО вежбе познате као Балтопс 22, поставили су даљински активиране експлозивне направе које су три месеца касније уништиле три од четири гасовода Северни ток“, написао је он.

Према Хершовим речима, авион норвешке морнарице је 26. септембра испустио сонарну бову, која је активирала експлозивне направе.

Како је новинар нагласио, амерички председник Џозеф Бајден одлучио је да саботира Северни ток после девет месеци веома тајних дискусија унутар вашингтонске националне безбедносне заједнице.

„Током дискусија, главно питање је било како не оставити доказе“, тврди он.

Замољена за коментар, портпаролка Беле куће Адријен Вотсон рекла је да је „ово лаж и потпуна измишљотина“. А Тами Торп, портпарол Централне обавештајне агенције, одговорила је на исти начин, рекао је Херш.

Такође је додао да је у организовање саботаже умешан и саветник за националну безбедност Џејк Саливен.

Америчка морнарица је понудила да користи подморницу за напад на Северне токове, а Ваздухопловство – је предлоћило бомбе са даљинским детонатором, нагласио је новинар.

Оставите Коментар