Не смирују се страсти на Балкану након информација да постоје планови за ново прекомпоновање граница држава насталих распадом СФРЈ.

Све је почело од вести да је словеначки премијер Јанез Јанша предао у Бриселу председнику Европског савета Шарлу Мишелу незванични документ, такозвани нон-пејпер, о мирном, коначном распаду СФРЈ.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Иако је сам Јанша демантовао да постоји било какав документ, спекулације о могућем прекомпоновању граница не престају.

Служба за медије председника Европског савета Шарла Мишела прво је потврдила да су добили тај нон пејпер, али су онда то брзопотезно демантовали. Постојање овог незваничног документа сада сви негирају, а сам Јанша је изјавио да Словенија озбиљно тражи решења за развој региона и европску перспективу земаља Западног Балкана.

Позивни број
То је поново вратило и причу о позивним бројевима за земље бивше СФРЈ што је можда и најјачи аргумент теоретичара који тврде да је распад Југославије веома добро изведен, плански и по етапама.

Kада се Југославија распадала почетком деведесетих, интересантно, између Србије и Хрватске остављено је три упражњена броја, а током каснијих деценија, имали смо прилике да видимо да се не ради о пукој случајности.

Тадашња СР Југославија добила је међународни позивни број +381, а Хрватска +385. Словенија је добила број +386, а БИХ је добила +387. +382, +383 и 384 тада су остали недодељени.

У међувремену је Црна Гора добила +382 после проглашења независности 2006. године, а тзв. Kосово, иако непризнато у међународним оквирима, ипак је добило +383.

Оправдано се поставља питање да ли је неко из сенке дириговао процесом распада Југославије и плански оставио број +384 недодељен.

Спекулисало се највише да би то могао бити позивни број Војводине која би се одвојила од Србије.

Kако данас видимо, ствари не иду у том правцу и није реално очекивати да се тако нешто догоди. Међутим, питање БиХ се све више актуелизује.

  • Границе на Балкану још нису фиксиране и ми не знамо шта они који су то пројектовали намеравају. Ми не знамо шта они још хоће – каже за Ало извор из високих дипломатских кругова.

Он наводи пример управо позивног броја +384.

  • Kад су направили Kосово, дали су им број +383. Питање је за кога је +384. Тај број се не чува тек тако – закључио је наш саговорник.

Два плана
Према плану о коме се спекулише, предвиђа се подела БиХ и Kосова, стварање „велике Србије“ и „велике Албаније“ и „велике Хрватске“.

Такође, план иде корак даље и предвиђа могућност отцепљења Републике Српске, припајање делова Црне Горе и Северне Македоније са албанском већином Албанији и прикључење западне Херцеговине Хрватској.

Постоји наводно и план Б, а то је да се формирање три националне републике у Босни и Херцеговини. Српска и хрватска држава имале би посебне везе са матичним државама, док би бошњачка добила коридор према међународним морским водама који би гарантовао НАТО.

Тешко је претпоставити како би се развијала ситуација са променом граница, али опет, враћамо се на онај позивни број +384 који и даље чека свог власника и оставља простор за спекулације да ситуацију контролише неко сасвим други, по својим интересима, као и о мистериозним плановима моћника за ове просторе који више нису толико неосновани.

Оставите Коментар