На видео снимку који циркулише друштвеним мрежама може се видети како десетине наоружаних мушкараца, који за себе тврде да раде за челника наркокартела Картел де Халиско Нуева Генерасијон (CJNG), у оклопним возилима пролазе мексичким селима, пркосећи тако Влади Мексика.

Фалко Ернст, виши аналитичар у невладиној непрофитној организацији „Крајсис Груп“, организацији која ради на превенцији и решавању смртоносних сукоба, објавио је на Твитеру видео у којем се може видети могуће више од 100 мушкараца обучених у маскирне униформе с црним маскама на лицима, кацигама на главама, панциркама на грудима. Многи у рукама држе аутоматске јуришне пушке и машинке па стоје или седе поред оклопних камиона. Један од њих у једном тренутку у ваздух испали рафал.

Овај снимак се на друштвеним мрежама појавио неколико дана након што је председник Мексика Андрéс Мануел Лóпез Обрадор обишао град Гуанахуато и савезну државу Халиско и готово три недеље након што су најмање 24 мушкарца с оружјем високог калибра из заседе напала секретара за јавну безбедност Мексико Ситија Омара Гарсију Харфуча. Три су особе погинуле током напада који је приписан CJNG-у.

Наоружани мушкарци у видеу урлају „Ел Менчо“ и „Менчови људи“, чиме се реферирају на вођу CJNG-а Немесија Осегуеру Сервантеса, који је познат и по надимку „Ел Менчо“, једног од најмоћнијих мексичких наркобосова.

Министар јавне безбедности Мексика Алфонсо Дуразо рекао је да власти анализирају снимак како би утврдиле аутентичност и време настанка.

Оставите Коментар