Да ли је је Андрија Мандић могао послати бољу поруку грађанима Никшића од оне да су уз њих и Србија и Република Српска, наравно да није. Та порука је засметала свима онима који не желе да Црна Гора има најбоље братске односе са Србијом и Републиком Српском.

Иалијански политичар и писац Вико Мантегаца у књизи ,,У Црној Гори“ , коју је објавио 1896. године у Фиренци, написао је ,,Срце нације куца у Никшићу, близу границе Херцеговине. А у том граду који дрхти, српски патриотизам и вера у бољу судбину одржавају бројни Херцеговци који су се ту склонили у бегу од аустријских власти“. Он је дао и посебан осврт на Никшићане наглашавајући да су они ,,поносни Срби Херцеговци који су се увек борили за крст и отаџбину“.

Што се тиче поруке да је и Србија уз Никшићане – наравно да боли бившу власт, јер су заправо они за време владавине Тадића, Чеде Јовановића, Вука Драшковића, Чанка и осталих, редовно збуњивали и демотивисали Србе у Црној Гори и пред важне изборе приказивали да заправо они имају подршку званичне Србије. Чак су организовали на дан изборне тишине заједничке шетње Будвом, Херцег Новим, Подгорицом.

Мудром политиком, Андрија Мандић је преокренуо ситуацију и увео је у нормалне и природне токове. Развијањем братских и пријатељских односа са Србијом и њеним председником Вучићем, Срби у Црној Гори, а и остали њени грађани, могу се у свим ситуацијама ослонити на све моћнију Србију.

Треба се само сетити затварања граница у читавом свету поводом корона кризе, проблема с набавком вакцина и могућих сличних ситуација са којима се можемо опет сусрести – ослонцем и одржавањем братских веза са Србијом и Републиком Српском – грађани Црне Горе могу бити много безбрижнији и сигурнији. Андрија Мандић, као лидер Срба у Црној Гори је несумњиво најмудрији политичар који се појавио од настанка црногорског вишестраначја. Време пред нама ће тек показати колика је заправо била његова улога и допринос, као шефа изборног штаба, у победи 30. августа, а исто ће несумњиво бити и на локалним изборима у Никшићу, када ће ДПС бити убедљиво поражен и послат у прошлост.

Несумњиво је да ће коалиција „За будућност Никшића“ убедљиво победити, а огроман број грађана Никшића је поносан и охрабрен немерљивом моралном подршком коју имају од Србије и Републике Српске, јер сви они добро знају стару пословицу ,,Ко неће брата за брата, хоће туђина за господара.“

Оставите Коментар