Удружење Срба из Хрватске указало је на учестале провале у православне цркве Епархије далматинске у последње време, истичући да се на основу чињенице да су починиоци и даље непознати може закључити да хрватска полиција не жели да их открије.

– Овакви инциденти показују колико би било неодговорно вратити иконе и друге богослужбене предмете које потражује Хрватска, када није у стању да заштити објекте Српске православне цркве – наводи се у саопштењу.

Како се наводи, све ово се дешава у години када Епархија далматинска обележава седам векова од оснивања манастира Крупе (1317-2017), најстарије Немањићке задужбине.

– Јесу ли и ови напади срачунати на то да заплаше преостале Србе како би и они напустили ово подручје на коме су њихови преци вековима живели – додаје се у саопштењу.

У тексту се наводи више инцидената у којима су православне цркве у Далмацији оскрнављене и њихова имовина оштећена.

– Избегли и прогнани Срби очекују да ће матична држава Србија, земље-чланице Европске уније и Унеско поводом ових најновијих напада не само упутити апел, него и другим методама санкционисати Хрватску и тако заштитити преостале Србе као и њихову културну баштину – наводи се у саопштењу.

Извор: Танјуг