Лидеру Двери Бошку Обрадовићу прети десет година затвора уколико се утврди да је заиста наредио брутално пребијање своје некадашње сараднице Јелене Ђорђевић из Ниша!

Правници и политичари сагласни су у оцени да тужилаштво мора да реагује на наводе Ђорђевићеве, иначе бивше челнице Двери у Нишу, која је за Курир испричала да је напад на њу спремао и наредио лично Обрадовић. Он би морао што пре да буде саслушан јер, како оцењују, политичари не смеју да буду изнад закона!

Кривично дело

Адвокат Небојша Милосављевић објашњава за наш лист да би Обрадовић, уколико се утврди истинитост навода Ђорђевићеве, могао да се суочи са оптужбом за подстрекавање на кривично дело са елементима насиља, за шта је, како каже, запрећена затворска казна и до 10 година.

– Јавни тужилац би требало да утврди много елемената, као на пример, да ли су претње биле озбиљне, да ли је намера била заиста физичко насиље или психичко застрашивање, да ли је било подстрекавања на изнуди или нешто друго, да ли су истините тврдње и жене која га оптужује и мушкарца који тврди да му је Обрадовић дао инструкције да то учини… Наравно да исказ мора да да и сам Обрадовић, па да се на основу свих чињеница да правна квалификација. Ако се испостави да је тачно све што је изашло у јавност, то би могло да буде подстрекавање на неко кривично дело са елементима насиља – објаснио је Милосављевић.

Озбиљне оптужбе

И политички аналитичар Дејан Вук Станковић очекује ефикасну реакцију државе.

– Нема сумње да државни органи треба да реагују, и то ефикасно и брзо, да разјасне целу ствар. Исувише је озбиљна прича, исувише су озбиљне оптужбе. Пуно тога је у игри. Овде је реч о оптужбама за политичко насиље. Дакле, реакција државе је потребна одмах да се такве појаве не би шириле нашим политичким животом – оценио је Станковић.

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић сматра је да случај у којем бивша функционерка Двери оптужује Обрадовића за претње насиљем захтева озбиљну истрагу тужилаштва.

– Сачекаћемо истрагу тужилаштва јер, ако се покаже да је тачно да је добијала претње, то је онда ужасан наставак кампање насиља над женама јер су Маји Гојковић рекли да је „фукса“, премијерки су претили силовањем – навео је јуче Стефановић.

Различити аршини

Оценио је да постоји шаблон по којем се, након претњи насиљем које, како је рекао, износе представници опозиције, „појави Драган Ђилас да то релативизује“.
– Не смемо дозволити да било ко релативизује насиље. Ми нисмо покушали да релативизујемо напад на Борка Стефановића, већ смо га одмах осудили и ухапсили одговорне. Нисмо ми пребили новинарке Пинка.. Они су ти који чине насиље, који су позивали на силовање премијерке… Ђилас је, нажалост, после исповести Јелене Ђорђевић, која је рекла да ју је Обрадовић угрозио, рекао да у то не верује и да то сигурно није тачно – изјавио је Стефановић.

Министар је напоменуо и да су, када се појавила вест да је тој жени прећено, све опозиционе странке реаговале, али да су после, када се сазнало јој није претила власт него Обрадовић, то покушали да релативизују.

Обрадовић није одговарао на наше поруке и позиве овим поводом.

БОШКО МИ ЈЕ ИЗДАО НАРЕЂЕЊЕ, АЛИ НИСАМ МОГАО ДА ЈЕ ПРЕБИЈЕМ

Јелена Ђорђевић је испричала да јој је Обрадовић претио физичким насиљем када му је рекла да напушта његов покрет и да задржава мандат у локалној скупштини у Нишу. Србољуб Мицкић, човек који је, по сопственом признању, требало да претуче Ђорђевићеву, за Курир је потврдио да је наредбу добио лично од Бошка Обрадовића. Како је испричао, Обрадовић му је дао прецизне инструкције како треба да се казни одборница која је хтела да задржи свој мандат. Мицкић, који је члан ГО Двери и бивши члан Обрадовићевог личног обезбеђења, тврди да је прво прихватио задатак а затим и одустао, јер није могао да бије жену. Њему је за ову услугу нуђена боља позиција у покрету и пролазно место на изборној листи одборника.

ОБРАДОВИЋ ЈЕ ОДУВЕК НАСИЛНИК

Потпредседница Владе Зорана Михајловић оштро је осудила понашање лидера Двери.
– Па то је заштитни знак Бошка Обрадовића и Двери од почетка. И нема разлике између Бошка Обрадовића и Драгана Ђиласа – насилници!

РЕЧ НАРОДА

МИОДРАГ ШАШО,КОРЕСПОНДЕНТ: СВИ ДА ОДГОВАРАЈУ

Свако од нас би требало, дакле не само ми него и политичари, да одговара за оно што је почињено или није урађено како треба. Наравно да институције треба да се позабаве тиме, причају да нико није заштићен, хајде да видимо то.

ВЕРОЉУБ МАРКОВИЋ ПЕНЗИОНЕР: ПОЛИТИЧАРИ НЕДОДИРЉИВИ

Певачи, јавне личности и политичари – сви су изнад закона! Они треба да одговарају обавезно уколико су починили неко кривично дело, срамота је ако не одговарају. Треба да одговарају као и обични грађани.

РАДОЈКА ЈЕРЕМИЋ ПЕНЗИОНЕРКА: СРАМОТА ДА СУ ЗАШТИЋЕНИ

Свакако треба да одговарају ако су нешто починили. Срамота је ако су неки од њих изнад закона. Ако се поредимо са земљама Европе, видећемо где смо.

ЗОРАН ЂОРЂЕВИЋ КИСИ ПЕСНИК: ГДЕ СУ ПОЛИЦИЈА И СУД

Сви су ко нокат и месо. Износе оптужбе, псују се, пљују, а где су пријаве, полиција, суд и затвор? То је редослед. Написали су законе да се боље заклоне. Написали су уставе да мозак зауставе.

ДРАГАН КОСТИЋ ПЕНЗИОНЕР: НАРОД ТРПИ НЕПРАВДЕ

Све су то за мене бандити. Срамота је шта се ради. А народ трпи такве неправде да је то страшно… Има ту и бахаћења.