За нарочите заслуге у сарадњи са Руском Федерацијом, председник Русије је одликовао „Орденом пријатељства“ неколико грађана Србије.

Оредном пријатељства је последњи одликован министар иностраних послова Ивица Дачић. Прозападни медији нису пропустили прилику да Дачића одмах етикетирају као проруског човека. Ипак, његова страначка колегиница Славица Ђукић Дејановић негира ову тезу, инсистирајући на флоскули о балансирању између истока и запада.

Први Србин који је добио овај орден је садашњи министар иновација Ненад Поповић. Њега је руски председник одликовао 2010. године. Ово високо руско државно одликовање је Поповићу у Београду уручио тадашњи амбасадор Русије, Александар Конузин. Поповић је имао највеће заслуге у довођењу Газпромњефта у Србију и укидању виза за грађане Србије и Русије за боравак на територији две земље.

После Поповића, „Орден пријатељства“ је добио и познати српски режисер, Емир Кустурица, кога је руски председник одликовао 2016. године, а бивши председник Србије Томислав Николић је одликован овим орденом 2017.

У руској традицији ордење има изузетан и велик значај.

Орден пријатељства се додељује грађанима Руске Федерације, као и грађанима страних држава због посебних заслуга у јачању мира, пријатељства сарадње и међусобног разумевања међу народима. Као и за зближавање и узајамно богаћење култура.

Орден пријатељства је израђен од сребра са позлатом у форми петокраке звезде у чијем центру се налази слика глобуса. На позадини ордена се налази угравирани натпис: „Мир и пријатељство“. Орден је установљен 1994. а претходио му је орден „Пријатељства народа“ који је установљен у СССР-у.

Извор: patriot.rs