Иако Приштина тврди да су се готово све чланице Извршног комитета Интерпола сложиле да се захтев за пријем тзв. Косова разматра на предстојећој Генералној скупштини у Чилеу, у седишту Интерпола кажу да ће се дневни ред тог заседања утврдити тек у октобру.

Дневни ред 88. Генералне скупштине Интерпола прелиминарно је разматран у јуну, али је остала непознаница да ли је том приликом постојала већина да се у њега уврсти изахтев Пристине за пријем.

Лист наводи да је питао Интерпол како су тада појединачно гласале земље чланице Извршног комитета Интерпола, али да није добио конкретан одговор из седишта светске полицијске организације у Лиону.

„Извршни комитет ће одобрити дневни ред 88. Генералне скупштине на свом следећем састанку у октобру. Затим се о дневном реду гласа у Скупштини, тако да у овој фази не можемо да пружимо више информација“, речено је „Новостима“ у Интерполу.

Лист подсећа да Извршни комитет Интерпола има 13 чланова – Алжир, Русија, Аргентина, Уједињени Арапски Емирати, Француска, Бразил, Молдавија, Ангола, Нигерија, Холандија и председавајућа Јужна Кореја – док су места Америке и Азије упражњена.

Од поменутих земаља, њих седам не признаје косовску независност, подсећају „Новости“, тако да неко од 6 држава које су признале лажну државу Косово је тај који упорно ставља Косово на дневни ред.

Генерална скупштина Интерпола заседаће од 15. до 18. октобра у престоници Чилеа, Сантјагу.

Оставите Коментар