Разговор двојице лидера довео до промене правца рата у Сирији и турског преузимања обавезе да се „отараси“ терориста Исламске државе.

Kада је амерички председник Доналд Трамп позвао председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана 14. децембра упитао га је да ли могу да се „отарасе“ терористичке групе тзв. Исламске државе, уколико Америка повуче своју војску, кажу неименовани извори Ројтерса.

 

Агенција наводи да је разговор требало да буде рутинске природе, односно „стандардно упозорење“ Ердогану због његовог плана да нападне Манџиб и припаднике курдских Јединица за заштиту народа (YПГ) које САД подржавају.

Тако је, оцењује Ројтерс, разговор двојице лидера довео до промене правца рата у Сирији и турског преузимања обавезе да се „отараси“ терориста Исламске државе.

Ердоган је, кажу извори, одговорио да је турска војска спремна за задатак.

„Онда то урадите“, рекао је Трамп неколико тренутака пре него што је свом саветнику за националну безбедност Џону Болтону, који је такође био укључен у позив, поручио да започне са повлачењем америчке војске из Сирије.

„Морам да кажем то је била неочекивана одлука. Реч “изненађење“ је просто превише слаба да опише ту ситуацију“, каже један од пет неименованих турских извора Ројтерса, који су са агенцијом разговарали о телефонском позиву.

Да је добио више него што се надао од Трампа, оценио је директор за турски програм на Вашингтонском иниституту Сонер Чагаптај.

„Он је затражио од САД да се лате YПГ, али не да повуку своје трупе“, рекао је Чагаптај.

Kако би се прилагодила новој ситуацији, Турска покреће нове, интензивне, разговоре са Вашингтоном и Москвом, а званична Анкара очекује посету америчких војних званичника у предстојећим данима.

Ројтерс очекује да би Болтон требао да се појави, а могуће и специјални изасланик САД за Сирију Џејмс Џефри.

У Москви ће сутра бити шеф обавештајне службе Турске, као и министри спољних послова и одбране.

„Наравно да ће бити тешко. Сада цео проблем мора да се испланира испочетка“, рекао је неименовани турски безбедносни званичник.

Неименовани амерички званичник каже да се тренутно ради на плановима о повлачењу америчке војске из Сирије кроз наредних неколико месеци, а да је један од предлога повлачње које би требало да траје 120 дана.

Вашингтон такође узима у обзир шта би требало урадити са оружјем које је достављено припадницима YПГ, а које би требало да буде изнето из земље по завршетку кампање против тзв. Исламске државе, наводи агенција.

Kао последицу Трампове одлуке да повуче војску, Ердоган је одложио планирану офанзиву на североисток Сирије. Турска сматра да би оружје достављено припадницима YПГ морало да буде повучено како оно не би било искоришћено против турских војника.

Још један, неименовани турски званичник, упозорава да се мора размотрити ко ће и на који начин „попунити“ празнину која остаје иза САД и да је за то неопходна координација.

Упозорава и од проблема уколико се не постигне споразум о ситуацији која ће настати.

„Да ли је ово велика победа за Турску. Тренутно нисам сигуран“, рекао је званичник.