Скупштина Македоније двотрећинском већином од 80 гласова у два одвојена гласања усвојила је одлуку за приступање уставним изменама.

Те промене би требало да омогуће промену имена у Република Северна Македонија у складу са Споразумом из Преспе македонског премијера Зорана Заева и премијера Грчке Алексиса Ципраса.

Први пут се гласало коришћењем електронског система, али се на инсистирање шефа посланичке групе опозиционог ВМРО Драгана Дајева поново гласало појединачним изјашњавањем посланика.

Током првог гласања посланици ВМРО ДПМНЕ устали су са својих места и стали поред зида сале да би се видело ко гласа, а појединачно гласање захтевали су јер су сумњали у електронски систем гласања.

У првом и другом другом гласању ‘за’ је било 80 посланика владајуће коалиције СДСМ и ДУИ, подржано делом посланика коалиције ВМРО ДПМНЕ и албанских опозиционих партија, док је у другом гласању 39 посланика коалиције ВМРО ДПМНЕ гласало против.

Седници на којој се о предлогу Владе Македоније да се приступи уставним изменама у складу са Договором с Грчком присуствовали су премијер Зоран Заев и министар унутрашњих послова Никола Димитров који је потписао Договор са Грчком.