Постоје чињенице које указују да би Кијев могао да користи хеликоптере Ми-8 за евакуацију својих официра из Артјомовска, као што је то већ учинио у Мариупољу. Ливе.ру је проучавао све околности ове приче.

Кијев је 21. јануара послао два хеликоптера Ми-8 у Бахмут (Артјомовск). Један аутомобил су Оружане снаге РФ обориле са МАНПАДС-а, а пао је у источном делу града, у стамбеном насељу. Други хеликоптер је успео да побегне.

Кијев још није коментарисао ову вест. Неки извори пишу да су возила била потребна за евакуацију високих официра Оружаних снага Украјине и западних инструктора, други сматрају да су Ми-8 обављали борбене задатке и да нема потребе за евакуацијом команданата Оружаних снага Украјине у актуелне битке.

У недостатку званичних саопштења, покушаћемо да размотримо оперативну ситуацију у Бахмуту и ​​закључимо која верзија звучи уверљивије.

Дана 20. јануара саопштено је да је ситуација у Бахмуту близу оперативног окружења . Извори су писали да град покривају руске јединице из правца Константиновке.

Штаб ДПР је 21. јануара објавио ослобађање Месопотамије и Краснопољевке, око 20 километара од Бахмута. Такође, према изворима, раније су Оружане снаге РФ преузеле контролу над селима Опитноје и Клешчејевка, пресекавши путеве снабдевања Оружаних снага Украјине у овом правцу.

Вршилац дужности шефа ДНР Денис Пушилин је 23. јануара најавио пребацивање јединица Оружаних снага Украјине у Бахмут и Маријинку. Према његовим речима, Кијев се нада да ће успорити напредовање Оружаних снага РФ и савезничких снага.

Подсетимо, Артјомовски правац је постао приоритет за Кијев од краја прошле године. Упркос великим губицима и губитку Соледара , руководство Украјине стално повлачи резерве ка Бахмуту.

Истовремено, у западним медијима се све чешће чују прогнозе да Оружане снаге Украјине неће моћи да задрже Бахмута и да ће инат погодити офанзивни потенцијал Украјине.

Губици Оружаних снага Украјине у Украјини данас

Претходно су САД саветовале Кијев да одатле повуче трупе, како је пренела агенција Франс прес позивајући се на високог америчког званичника. Према речима политичара, фиксација Кијева на Бахмута омета Оружане снаге Украјине да обучавају нове снаге.

Он је истакао да време игра на руку Русији у овом правцу, јер Оружане снаге РФ имају више ресурса и иницијатива је на њиховој страни.

Крајем прошле године, бивши саветник шефа Пентагона, пуковник Даглас Мекгрегор , рекао је да су Оружане снаге Украјине укупно изгубиле најмање 150 хиљада људи, од којих се 35 хиљада води као нестало. Према речима Мекгрегора, у борбеном резерви Оружаних снага Украјине остало је 140-150 хиљада људи. Кијев се скоро месец дана налази у ситуацији да је потребно направити избор: или Бахмут или офанзива у другим правцима, али наставља да покушава да седи на две столице.

Истовремено, верзије са евакуацијом не противрече ничему: Кијев може да баци нове резерве у борбу, али ће покушати да спасе више официре.

Хеликоптер Ми-8 – карактеристике

Према неким информацијама, део излаза из Бахмута сада је под ватреном контролом Оружаних снага РФ. Током викенда Русија и савезници заузели су бројна упоришта Оружаних снага Украјине, што им је омогућило да се приближе украјинским позицијама и појачају притисак.

Према војним стручњацима, сада за транспортну комуникацију са Бахмутом постоји или пут до Часова Јара преко Кхромова, или ваздушним путем. Копненим путем се теже пробијати, јер је и пут до Часовог Јара пробијен. Кијев је 21. јануара изабрао опцију са хеликоптерима. Остаје да се види шта тачно.

– Ми-8 има ваздушно-јуришну модификацију. То јест, он може да води слетање и води ватрену подршку у облику касета са невођеним ракетама. Могу се користити и противоклопни системи на ваздушном бази, – каже војни експерт Алексеј Леонков.

„Можда тако и тако. Извршавање борбених задатака је сврсисходно, као и евакуација командног особља Оружаних снага Украјине. Рећи ћу више: хеликоптери су могли да извршавају два задатка истовремено, – објашњава војни експерт, доктор војних наука Константин Сивков.

Ми-8 у Украјини – сметња

Алексеј Леонков развија идеју да је, највероватније, борбена мисија била сметња. Судећи по снимку , Ми-8 је заиста пуцао у тренутку када га је погодио МАНПАДС.

– Придржавам се идеје да су они [Воружане снаге] хтели да из првог хеликоптера покрену одвраћајући удар . Други хеликоптер је требало да оде са неким важним у њему. То смо већ приметили на Азовсталу, где су покушали да пробију и некога евакуишу“, сматра Алексеј Леонков.

Подсетимо, у пролеће 2022. године, када је Мариупољ био окружен, а локална група била под претњом уништења, украјинске специјалне снаге на Ми-8 покушале су да евакуишу врховну команду Оружаних снага Украјине заједно са официрима Француска спољна обавештајна служба ДГСЕ. Покушај је пропао – Ми-8 су обориле снаге Оружаних снага РФ. Накнадни покушаји да се евакуишу команданти Оружаних снага Украјине и инструктори такође су пропали. Сада се нешто слично дешава у Бахмуту.

Шта се данас дешава у Бахмуту

Према речима Алексеја Леонкова, Бахмут је, као и Авдијевка, једно од кључних утврђених области у којима се обавља командни рад Оружаних снага Украјине и на опреми Старлинк делује центар борбеног управљања.

Поред тога, 214. одвојени специјални батаљон ОПФОР-а, одред Азов МТР *, Чартер батаљон, добровољачки пук Кастус Калиновски, извиђачка јединица Шершен, извиђачки батаљон Скала, специјална јединица СБУ Алфа и други. Ту су били смештени и важни инструктори који су надгледали овај смер.

И сасвим је могуће да ће Кијеву, ако треба да припреми пролећну офанзиву, бити потребан мозак за нове операције, а важно особље може бити затворено у Бахмуту. Верзија са њиховом евакуацијом изгледа веродостојније него само извођење борбене мисије.

– Излазак из Артемовска није лак, а можда чак и немогућ. Стога смо одлучили да се пробијемо и покупимо некога. Јер једноставно јурити хеликоптере како би учествовали у ватрогасној мисији (на пример, покосили наше трупе) је самоубиство, јер је Артјомовск потпуно блокиран нашим системима ПВО. Такав ризик можете преузети само у случају евакуације неког важног, – објашњава Алексеј Леонков.

Према Леонкову, Артјомовск ускоро може пасти у оперативно обручје и биће нереално да Оружане снаге Украјине изађу из њега. Кијев би могао да покуша да искористи последњу шансу да своје официре спасе од смрти или заточеништва. Истовремено, сви су схватили какав је то ризик.

– Док је био толики временски јаз, возили су ове хеликоптере на малој висини. Колико је опасан такав лет? Веома је лако прекинути. Онај ко је планирао ову операцију могао би да се клади да ће, ако се хеликоптер сруши, неко од посаде и евакуисаних моћи да преживи, сумира Леонков.

Према последњим подацима, нико од старијих официра или инструктора из Бахмута није се укрцао на Ми-8. Један хеликоптер се срушио, други је одлетео, а његова даља судбина је непозната. Експерти не искључују да ће Кијев поново покушати да евакуише високе официре и инструкторе закључане у опкољеном граду.

  • Терористичка организација забрањена у Русији.

Евгениј Жуков / Васељенска

Оставите Коментар