Портал Васељенска ексклузивно вам открива документ који се налази у поседу Хашког трибунала, у бази доказа, под бројем Ј00545 – 1996/07/19 БЦС а који је као затворени телеграм послао тадашњи Шеф дипломатске мисије СРЈ у САД који је са Милошевићем био и у Дејтону.

Из садржине документа можете увидети улогу ЦИА и њене захтеве према Станишићу и Милошевићу, планове за хапшење Kараџића, уколико га претходно, Милошевић и Станишић не „ликвидирају“ политички, као и захвалност и хваљење улоге Станишића што је показатељ да ЦИА своје људе не заборавља.

Врло интересантно, а и поучно и знаковито, како за грађане Србије тако и за сваку власт, јесте да се наводи како је представник САД напоменуо да су САД већ раније (значи тражено је као услуга поново) престале да критикују јачање полиције у Србији и велике издатке из буџета Србије, што је тада заправо била критика тадашње опозиције у Србији и то јако оружје опозиције.

На једној страни се из свега види како САД напрасно више не интересује прекомерно и опасно јачање Милошевићеве полиције, када он постане сарадљив, а на другој страни како се сараднику Станишићу обећава да га ЦИА неће заборавити, а знамо и како се све то завршило – онако како се завршава увек са сарадницима када заврше све послове!

Обрише се патос са њима (правноснажно осуђен у Хагу), а на трећој се види како завршава и онај председник државе који постане сарадљив, али ипак одбије да потпише предају дела територије своје државе (умре у Хагу).

Полтронство свих режима Србије , током протеклих деценија али и садашњег довело је до губитка било каквог суверенитета, али је и показатељ да ко не учи на историјским грешкама, понавља их на својим, а последице знају да буду итекако болне.

Управо зато су овакви документи од изузетног значаја, не само за народ који има прилику да види како је тадашњи директор ЦИА Џон Дојч излазио у сусрет тадашњим лидерима али и како су они то враћали и како су и завршавали. На крају овог телеграма можете прочитати и како се америчка агенција лично залаже да помогне тадашњем председнику СРЈ Зорану Лилићу, члану СПС, који се у том тренутку налазио у Америци, да купи пиштољ у продавници. А он ће се већ одужити…

У истим тренуцима, та иста ЦИА ломила је копља на Радовану Караџићу.

„Важно је да смо схватили да је Р. Караџић неприхватљив политички симбол и да је морао да оде,“ наводи се у једном делу документа а како се све завршило – знамо, видели смо и гледамо и дан данас.

Нови/стари играч ЦИА у Србији Ивица Дачић, који на исти начин као своје колеге откупљује своју и слободу својих сарадника који су на списку Европског тужиоца за корупцију. То и није никаква новост, будући да је СПС још од пада Слободана Милошевића био и остао упориште ЦИА у Србији, као својеврсна контрола и партнер сваког режима, до дан данас.

Васељенска

Оставите Коментар