Позитивну слику о Европској унији има 39 одсто грађана Србије, два одсто мање него у истраживању које је рађено прошле године, а међу њима најбоље мишљење имају управо млади од 15 до 24 године, посебно студенти, показује најновије истраживање Еуробарометар.

Насупрот томе, негативну слику о ЕУ има 22 одсто грађана, док је неутрално чак 37 одсто њих, преноси „Блиц“.

Истраживање Еуробарометра спроведено је од 17. до 28. марта ове године, а учествовало је 33.130 људи из чланица ЕУ и земаља кандидата.

Резултати Еуробарометра показују да грађани Србије немају велико поверење у националне институције, нити у ЕУ.

Подаци показују, да Влада Србије ужива поверење код 44 одсто грађана, парламент код 33 одсто, док је неповерење према тим институцијама исказало чак 49. Поверење у ЕУ има 36 одсто Срба, за један одсто мање него прошле године, а 48 одсто нема поверења.

На питање шта за њих лично значи Европска унија, највише испитаника у Србији (38 одсто), али и у чланицама ЕУ (52 одсто), одговорило је: слобода путовања, студирања и рад било где у Унији, затим економски просперитет (31), губитак културног идентитета (23) и мир (20).

По подацима који су добијени, три четвртине грађана Србије сматра да је економска ситуација у земљи лоша и већина не мисли да ће се стање променити за годину дана.

Негативно мишљење о националној економији има 74 одсто градана Србије, четири одсто мање него у претходном истраживању, а позитивно мишљење има 24 одсто, што је четири одсто више него 2017. године.

Више од половине грађана Србије (57 одсто) сматра да је финансијска ситуација њиховог домаћинства лоша, а 38 одсто да је добра.

Да ће се економска ситуација побољшати током наредне године верује 29 одсто становника исто као и у претходном истраживању, док 26 одсто сматра да ће се погоршати, а највише је оних (42 одсто) који не мисле да ће се стање променити.

Такође је највише оних који не мисле да ће се променити ни економска ситуација у Европи (34 одсто), док је 29 одсто оптимистично, а 18 одсто песимстично.

Што се тиче запсолености највећи број грађана мисли да у овом пољу неће бити промена. Па тако у погледу степена запослености у Србији, мало је више оних који верују да ће се ситуација побољшати, 31 у односу на 28 одсто, док 36 одсто испитаника сматра да неће бити већих промена.

Највећи изазови с којима се Србија суочава су незапосленост, сматра 43 одсто испитаника, затим економска ситуација (38), инфлација и раст трошкова живота (22), криминал (21) и здравствено и социјално осигурање и јавни дуг (13).

Највећи проблеми с којима се лично суочавају су финансијска ситуација њиховог домаћинства, инфлација, услови живота и незапосленост.

Објавио: Србин.ифо