Колико сте пута у животу помислили: остати или отићи? Колико сте се пута упитали да ли сте херој или слабић јер остајете у својој домовини? Да ли сте икада размишљали о бољој и светлијој будућности која се не зове Србија?

Велики римски песник Сексто Проперције
рекао је једну мисао која је у мени усадила чврст и јак став по питању ове теме, а гласи: “Шта да лепо о ономе кажем коме је његова домовина мала?”

Никада ми неће бити јасни млади људи којима је животни приоритет да напусте своју земљу, мислећи да одлазе у рајска насеља, поготово они који их на то подстичу.

Од Николе Које, великог глумачког професионалца али и малог човека, очекивало се да у свом набоју мржње према отаџбини удари на оно највредније што имамо: младе и паметне.

Ипак, шансе да Којо напусти Србију идентичне су шансама да, рецимо, Лионел Меси напусти Барселону – истини за вољу веза између ове двојице индивидуа није само у професионалном таленту и квалитету већ и у позамашном банковном рачуну који их везује за клуб/државу.
Док је Меси такав статус стекао искључиво талентом, Којо је привилегије и звање првог тајкуна филмске српске сцене стекао учешћем и продукцијом бројних антисрпских дела, јасно, стимулисаних и мотивисаних гомилом шушкаваца из страних амбасада или центара моћи.

Овај тровач српске омладине, дакле, својим помпезним најавама кроз сузе, никада неће отићи, јер, својим људским квалитетима имао бих велику дилему: прати чаше у Бечу или прати паре у фотељи салонског стана у Београду.

Зато је сигурно да ће Којо остати на челу свог “стада”, пробраног и сортираног у различитим амбасадама и да ће као ован предводник наставити да нас омладину трује овим бизарним причама, док се његов новчани салдо увећава, а национално достојанство захваљујући његовом раду умањује и унижава.

И због свега тога, храбри хероји су они који остају, светла будућност Србије су баш ти млади и паметни, а никако профитери.

А теби Којo нека је срећан пут!

Михаило Јањић,
један од оних који остају