Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност, Мирослав Лајчак, истакао је да иако је лето успорило ритам дијалога, изазови нису нестали. Његов први састанак након паузе планиран је на Бледском стратешком форуму, након чега ће посетити Београд.

Бледски форум, према оценама аналитичара, има кључан значај за умиривање тензија на северу Косова и Метохије, као и за поновно покретање дијалога између Београда и Приштине.

Француски председник Emmanuel Макрон такође је изразио забринутост ситуацијом у Приштини, нагласивши очекивање да обе стране, Србија и Косово, озбиљно схвате француско-немачки предлог.

Француско-немачки предлог, означен као нова мапа пута за дијалог, подржан је од стране европских преговарача. Макрон је нагласио важност ангажовања обе стране у спровођењу овог предлога.

У оквиру овог контекста, разговор је вођен са гостом јутарњег програма Владимиром Кокановићем, председником Савеза Срба Словеније.

Он је подсетио на речи Аљбина Куртија председника самозване такозване лажне државе Косово.

  • Курти је рекао да је Косово најуспешнија прича Западног Балкана центар развоја демократије и владавине права – рекао је Кокановић и додао:

Одговор Ане Брнабић, премијерке Србије, је био врло добар. Она је заправо указала на веома малу и ниску стопу повратника на Косово и Метохију и то је био њен одговор, заправо изузетно јак и снажан. И на многобројне нападе које су били против ње и то је образложила – сматра Кокановић.

Премијерка Србије указала је на одређену дозу еуроскептицизма у самој Србији.

  • И воло бих и то да се овде помене и да у неку руку и разумемо. Нисмо ми уопсте скептични према основи коју чини ЕУ. Дакле, поштовање људских права итд. Ми смо скептични према начину на који се политика у ЕУ спроводи. Па, основна људска права угражена су управо Србима на Косову и Метохији и Европа на то не реагује. Наравно да ћемо бити скептични према томе, таквом начину спровођења неке политике која је селективна.Управо и та политика чутања према потезима Аљбина Куртија је просто невроватна. У свему томе, волео бих само неки позитивни тон да пошаљем. Изузетно је добро што је премијерка Србије наступила на овом Бледском форуму и то на овај начин, који је дипломатски – казао је Кокановић.

Истакао је да је премијеркин наступ такав да ће Србија наставити да чува мир у читавом региону.

  • Наговестила је да ће Србија наставити, што је до сада врло успешно радила, наставити да чува мир и то, заправо, мир у готово читавом региону. И то јесте доказ да Србија улаже огромне дипломатске напоре да дође до нормализације односа на просторима КИМ. И сада је више него јасно да је сама Европа, која је гарант преговора и гарант свих аката који су потписани између ове две стране, сада је више него јасно да је Европа чула то и то је врло важно рећи – рекао је Кокановић.

Оставите Коментар