Снаге Луганске Народне Републике успеле су да пробију украјински фронт код Северодоњецка и Лисичанска и пресеку комуникацију између два суседна града.

Украјинске снаге у оба града налазе се у полуокружењу и ускоро би могле да буду потпуно одсечене од остатка своје војске.

Истовремено, код града Горловка снаге Доњецке Народне Републике ослободиле су насеља Михајловка, Ставка, Ботманка, Василијевка, а борбе се воде за Верхњетзорецко.

Из ових успеха армија ДРН и ЛНР јасно је да је пропаст украјинског фронта у Донбасу неминовност.

Пробој украјинског фронта код Горловке и скори губитак Мариупоља већ су „дошли главе“ генералима који су у име Кијева командовали јединицама на истоку земље.

Председник Украјине Владимир Зеленски сменио је „команданта истока“ генерала Александра Пављука и на ту функцију поставио његовог заменика генерала Едуарда Москаљова.

Као доказ неспособноти Пављука узет је пад Волноваха.

Москаљов је генерал-мајор и начелник Генералштаба и први заменик команданта Оперативне команде „Восток“ Копнене војске Оружаних снага Украјине.

Он био ангажован на пријему америчких делегација у зони казнене операције у Донбасу. Организовао им је својеврсне“екскурзије по Донбасу“.

У чину пуковника командовао је оперативно-тактичком групом „Мариупољ“.

За учешће у казненој операцији у Донбасу одликован је 29. септембра 2014. Орденом Богдана Хмељницког III степена.

Москаљов је у интервјуу 2016. године признао да становници Донбаса мрзе украјинску војску и да је у почетку казнене операције украјинске војнике, како пешадију, тако и тенкисте и артиљерце, морао буквално да тера да пуцају градове Донбаса.

Оставите Коментар