САД је највећа војна сила на свету, са годишњим буџетом од 649 милијарди долара, а рат у Авганистану укупно је коштао земљу преко 910 милијарди долара.

Овај рат, старији од 18 година, траје толико дуго да неки војници који су се припремали за борбу у њему нису ни били рођени када је почео. Магазин „Тајм“ назвао га је „Америчким вечним ратом“.

Други светски рат највише је финансијски оштетио САД, када је изгубљено 4,69 билиона долара, што је више него када се саберу цифре из свих осталих ратова које је држава водила, наводи сајт „How much“ који је поредио све ратове које је САД водила, од Америчке револуције до данас.

Рат у Авганистану је трећи на листи што се тиче утрошеног новца, али је најдужи, пошто траје већ 18 година и нема назнака о томе када ће се завршити.

Сајт „How much“ представио је ратове САД на временској линији од Америчке револуције до данас, илуструјући колико је трајао сукоб, где се у свету догодио и колико је сваки коштао.

Како показује ово истраживање, ратовање је амерички народ коштало преко 8,6 билиона долара, не рачунајући ненадокнадиве људске жртве.

То је еквивалент више од трећине целокупног америчког државног дуга (22,8 билиона долара) или отприлике двоструко веће од јапанског БДП-а (4,6 билиона долара).

Како се наводи рат у Ираку коштао је 1,01 билиона долара, Вијетнамски 843.63 милијарди долара, Корејски рат 398.81 милијарди долара.

Први светски рат коштао је САД 381,8 милијарди долара, Заливски рат 116.6 милијарди долара, Амерички грађански рат 68,17 милијарди долара, Грађански рат 22.99 милијарди долара, а Шпанско-амерички рат 10.33 милијарди долара.

Како се наводи, ратови такође имају тенденцију да поскупљују с временом. Раст војног буџета највише се дешава због трошкова сложених система наоружања, као на пример борбеног авиона Ф-35 Лајтнинг, који је војсци САД донео доживотни трошак од чак билион долара.

Leave a Reply