Хрватски председник Колинда Грабар-Китаровић дала је велики интервју за Дојче веле, и у полусатном разговору који је вођен на Пантовчаку, говорила је о темама као што су успех хрватске репрезентације на Светском првенству, односи са Србијом и усташки певач Марко Перковић Томпсон и његов фашистички репертоар.

Фото: Dimitar Dilkoff/AFP
Фото: Dimitar Dilkoff/AFP

У вези Томпсоновог наступа на дочеку фудбалера, Колинда је рекла да „пре свега треба поштовати вољу играча“, нагласивши да су они хтели да контроверзни певач буде присутан. „Господин Томпсон“, како га је назвала Колинда. Истакла је да на дочеку фудбалера „није било никаквог национализма, него само националног поноса“ и да је дочек био „достојанствен и примерен“.

Када су је у интервјуу подсетили да је пре две године рекла да јој је Томпсон омиљени певач, она је рекла да „не зна одакле је то дошло“, али је додала да ипак воли неке његове „песме“ и да су „оне добре за национално заједништво“.

– Нећу сада улазити у коментаре неких написа који су се појавили на порталима. Искрено, ја те неке песме које се спомињу и цитирају никада нисам чула, нити сам видела доказе да оне постоје. Међутим када је реч о песми „Лијепа ли си“, апсолутно одбијам да њу неко окарактерише као националистичку песму и да је уперена против некога – изјавила је и додала да су химне неких страних држава „пуно агресивније“.

Чини се да се Колинда мислила на Томпсонову усташку кољачку пјесму „Јасеновац и Градишка Стара“, а да је послушала аудио-снимак и видела шта је Томпсон изјавио о тој теми знала би да постоје уверљиви докази.

Извор: srbijadanas.com