Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић изјавила је данас да Хрватска не мора да се воли, али ако се живи у њој мора да се поштује, као и њене институције и њени симболе, али се исто тако не сме манипулисати децом.

Она је тако одговорила на питање регионалне Н1 телевизије да ли је проблематичније то што млади Срби у Вуковару нису устали приликом интонирања хрватске химне или то што је градоначелник тог града Иван Пенава објавио тај снимак на страницама града.

– На Вуковар се очито морамо мало сконцентрисати. Не можемо да пребацујемо одговорност ни на градоначелника нити на било кога. Мислим да разговор о Вуковару само једном годишње током обележавања Колоне сећања није добро. Треба решити и питања из прошлости, дакле, процесуирање ратних злочина и све остало, медутим, ваља се окренути и будућности – рекла је хрватска председница.

Према њеним речима, требало би размислити да се у Вуковару направи посебна или неопорезована зона или нешто што би привлачило грађане земаља у окружењу, попут Србије и Мађарске, да долазе да купују ту.

– Пуно политичких проблема и нестабилности произлази из привредних и социјалних проблема и питања. А да треба порадити на образовању и да се треба суочити и с тим курикулом из историје и да треба бити врло реалан – треба. И треба да постоји расправа која није острашћена – рекла је Грабар Китаровићева.