Оптуженој Весели ће у казну бити урачунато време које је провела у притвору од 24. марта 2017. године, као и време које је провела у екстрадиционом притвору

Слободан Стојановић, српски дечак из села Доња Kаменица, у братуначко-зворничком крају, имао је само једанаест година када су га, једне јунске ноћи 1992. године, зверски убили муслимани под вођством ратног злочинца Насера Орића и жена-монструм Елфета Весели.

Наиме, напета ситуација око села Доња Kаменица ескалирала је 29. маја 1992. Породица Илије Стојановића се нашла на страни коју су контролисали Муслимани.

Наредног дана, 30. маја 1992. у породичну кућу дошао је Мухамед Чикарић из Kаменице, засеок Алићи, који је Илији Стојановићу забранио да бежи. Истог дана започели су преговори између српске и муслиманске стране на барикадама у месту Kрушке. Мухамед Чикарић је послао Илију Стојановића да однесе поруку српској страни, да их пита да ли су за преговоре и напоменуо је да им недостаје пет њихових бораца. Илијиа је однео поруку и затим се вратио кући. Са својом породицом био је у кућном притвору све до 4. јуна 1992. када су на месту Kрушке Стојановићи и три погинула српска борца размењени за 6 живих припадника тзв. АРБиХ. Стојановићима је у селу остала сва покретна и непокретна имовина. Породица Стојановић се сместила код свог кума Зорана Милошевића у засеоку Џенарике.

Grob u kojem počiva dečak Slobodan Stojanović

Слободан је туговао за својим псом који му је остао кући. Често је тражио да оде назад у селу да одвеже пса и да га доведе кући. Родитељи су га одвраћали од те идеје, али се дванаестогодишњи Слободан тешко мирио са тим. Неодустајући од своје намере Слободан је 27. јула 1992. отишао од своје куће, прошао кроз барикаде и отишао у правцу родне куће да би довео свог пса. Његовог оца Илију који је у то време био у Зворнику о Слободановом нестанку обавестила је локална команда српске војске.

Ова прича је потресла многе, поготово што је у питању дечак који желео само да спаси свог пса, али је нажалост трагично завршио.

Управо је и на друштвеним мрежама фотографија гроба у којем почива овај дечак разнежила многе, као и једног твитераша који је написао како му је веома тешко пао призор који је затекао на гробу, а то је дечји сокић, као и букет црвених ружа.

Подсетимо, Апелационо веће Суда БиХ другостепеном пресудом повећало је Елфети Весели затворску казну са 10 на 13 година за убиство дванаестогодишњег дечака Слободана Стојановића 1992. на подручју Зворника, потврдила је Срни адвокат Лејла Човић.

Оптуженој Весели ће у казну бити урачунато време које је провела у притвору од 24. марта 2017. године, као и време које је провела у екстрадиционом притвору.

Човићева је изјавила да је њен брањеник Сакиб Халиловић ослобођен оптужбе да је у својству команданта Диверзантског вода здружених јединица Липље-Kаменица посматрао како је Весели извршила убиство, те да је пропустио да подузме мере да извршилац тог убиства буде кажњен.

Тужилаштво БиХ терети другооптужену Елфету Весели да је као припадник Диверзантског вода Kоманде здружених јединица Липље, Kаменица, у другој половини јула или првој половини августа 1992. године убила дванаестогодишњег Слободана Стојановића у насељу Бајрићи-Ново Село, на подручју Kаменице.

4 KОМЕНТАРА

 1. Nikad nam nije dosta i kad ce ovaj nared utuviti da su im ove poturcene duse uvek neprijatelji da da u tome nema dobrog čoveka i podele u tom smislu. Oni ce zbog ljubomore prema onima koji se nisu oslamizovali sve učiniti i samo kad je Ture smo kao maca je koliko ih ima vise odmah se prepozna ćud profane dude.

 2. ‘Mali Slobo trči poljem, ja ga stizem pa ga koljem!’ Kmee kmee ‘rdjava srbadijo, karavlaski cigici i Bajazitova kopilad. U R HR ste UBILI preko 420 hrvatske djece, U BiH ste UBILI u SA preko 1600 djece a od Prijedoru do Srebrenice ste UBILI vise hiljada, ko i na Kosovu. Klacemo vam potomke, cijelo okruzenje VAS drzi i CEKA osvetu. ZDS

 3. Tvrtkiću tvrtkiću e jesi stihotvorac.. a znas li zasto to tako razdragano pevusis?
  Zato sto smo propustili toliko mnogo sansi kroz istoriju da vas zatremo.. kompletno.
  Mi smo sami krivi za sve sto nam se desilo jer ako se nismo osvetili za nase zrtve to vama dodje kao poziv da nas ponovo ubijate.
  U nasoj vojsci kad god je neko pokusao da se sveti odmah su ga slali pred vojni sud, u zatvor, jer mi smo eto časni pa ne radimo to sto rade balije i usraše.
  Želim samo da se svima koji su sprecavali osvete nasih zrtava desi ovo sto ti prizeljkujes i planiras.
  Na kraju, nadam se da ćemo u skladu sa novim vremenom, potpunim nedostatkom empatije kod mladih i nedostatkom tog prokletog osećaja za čast kod omladine, doći u situaciju da konačno namirimo ono što nam dugujete.. a dugujete 3 do 4 miliona. Toliko ste nas otprilike kroz istoriju pobili pa posto vas ima taman tu negde.. eto kad vas pobijemo do poslednjeg bicemo kvit.
  A veruj mi djavolji ste izdanak.. morate da budete zatrti.
  I hocete.
  S VEROM U BOGA – ŽIVELA SRBIJA!

  zds – za dijareju spremni.

Оставите Коментар