Разумем анимозитет српске јавности према НАТО и знам да Србији није лако да превазиђе заоставштину рата, али њени прави интереси леже на Западу

Западна војна алијанса јесте бомбардовала Србију 1999. године, али прави интереси Срба и Србије налазе се на Западу и у НАТО пакту!

То је порука Веслија Кларка, бившег команданта НАТО снага у Европи који је пре двадесет година руководио злочиначком агресијом на нашу државу. Кларк каже да разуме “анимозитет јавности према НАТО”, али напомиње да постоји добра војна сарадња Србије и САД и партнерски однос Београда са НАТО пактом. Интеграција са Западом (чланство у НАТО, прим. аут.), тврди Кларк, донела би Србији “знатне економске, политичке и дипломатске предности”!?!

“НАТО брани регион”

Кларк истиче да Запад пружа много већи терен за напредовање држава него што то може да омогући Русија.
– Разумем анимозитет српске јавности према НАТО, али истовремено постоји добра војна сарадња Србије и САД, као и партнерски однос Србије са НАТО. Знам да није лако за Србију да превазиђе заоставштину рата, али њени прави интереси леже на Западу. Интеграција са Западом донела би Србији знатне економске, политичке, па и дипломатске предности. Србија је позната и по научним дометима, почевши од Николе Тесле па надаље, а Запад пружа много већи терен за таква остварења. Прикључивањем Западу, Србија би могла да прошири домете много даље него сада – наглашава Кларк за “Глас Америке”.

Мој угао
ВЛАДИМИР ЛАЗАРЕВИЋ
ГЕНЕРАЛ

Ово је невиђени цинизам и више од тога. Безумна ароганција осведоченог злочинца, чијим неделима би позавидели и нацисти. Његове команде “уништи”, “разори”, “деградирај” говоре о каквом се злочинцу ради.

Према његовим речима, и даље се залаже за пријем Србије у НАТО пакт, односно ширење те војне алијансе на читав Западни Балкан.

– Без обзира што је реч о мањим земљама, свака од њих може да допринесе клубу Северноатлантског савеза. Свака има одређен потенцијал сразмеран свом обиму, броју становника и богатству. Луксембург је одавно чланица НАТО, а учествује са свега једним батаљоном. Можда важније од конкретног доприноса јесте стварање заједничке политике и улоге НАТО у циљу стабилизовања региона како се не би враћали у сукобе – објашњава Кларк.

Коментаришући ове наводе, пуковник Веселин Шљванчанин каже да је пут Србије само и једино пут слободне, самосталне и независне државе.
– Волимо и поштујемо све државе света и желимо са свима да сарађујемо. Наравно, то посебно важи за пријатеље који нам никада нису уводили санкције и нису нам слали бомбе и ракете. Србија не жели да отима туђе, нити било кога да угрожава, већ само да чува територију и независност. Зато наша земља не треба да буде члан никаквих војних савеза – подвлачи Шљиванчанин.

Овако брани себе

Генерал Божидар Форца оцењује да је чињеница да су НАТО и ЕУ у извесној кризи и у потрази за новим идентитетом.
– У том смислу, притискају најслабије карике зарад постизања каквих-таквих поена, а једна од тих карика је Западни Балкан. Кларк има и личан разлог за овакву изјаву с обзиром на то какву је позицију имао у току агресије НАТО. Такође, ово је и одговор Русији на њен утицај у Србији, након што је ЕУ продужила санкције Москви за још шест месеци – закључује Форца.

Каран: Никада у НАТО

Бивши потпуковник КОС Љубан Каран каже да Кларк тврди да разуме све, али заправо не разуме ништа.

– Да је нешто разумео, схватио би да се искористио лажни повод да се Србија бесомучно бомбардује. Напад на Србију више је личио на намерно разарање инфраструктуре и застрашивање народа него на војну акцију. Кад престану штетна дејства уранијума, тада ће и Србија бити спремна за НАТО, дакле неће никада. Водеће државе НАТО покушавају да ослабе и потчине Србију и да раскину наше пријатељске везе с Русијом и Кином – упозорава Каран.

Оставите Коментар