Kако се све чешће у појединим медијима провлаче непотпуне али и нетачне информације везано за БИА, поставља се питање ко пласира такве вести и коме смета што је српска служба последњих пар година ојачала и постала озбиљна претња страним шпијунима.

Они који стоје иза напада на БИА увидели су да њихове лажи немају ефекта, те су прибегли другој, веома ружној, методи. Сада покушавају српску службу да представе у лошем светлу код грађана Србије. Наиме, поједини медији узнели су низ паушалних нагађања и томе како БИА наводно неовлашћено прати грађане. Помиње се посебан софтвер компаније Circles који то могућава јер користи слабости унутар глобалне мреже мобилне телефоније.

У тексту се чак консултују некакви стручњаци који имају везе са Београдским Центром за Безбедносну Политику и неки адвокат Родољуб Шабић, који опет паушално, на основу некаквог текста износе своја запажања која могу да имају озбиљне последице.

Па да укратко резимирамо целу причу. Некаква истраживачка лабораторија Citizen Lab, из Kанаде, која је све само није независна, изнела је текст на тему софтвера који користи рањивости Signaling System 7 протокола, а који користи БИА како би пратила грађане. Citizen Lab финансиран је од стране многих српских непријатеља, између осталих и од стране Сороша (The Open Society Foundations) и Фондације Форд. Поједини наши медији преузимају текст, чак пишу о самом СС7 протоколу, и за саговорнике имају оне који често нападају српски сектор безбедности. Неко би рекао да је ово школски пример шпијунских послова.

Центар за безбедност, истраге и одбрану ДБА најоштрије осуђује нападе на БИА и покушаје дискредитације часне српске службе. Са друге стране не видимо ништа погрешно у томе да наша служба користи одређене софтвере а сигурни смо да их користе у складу са законима Републике Србије. Стручњаке који мисле да постоје злоупотребе позивамо да такве случајеве пријаве надлежним институцијама и нека изнесу доказе. Република Србија је правна држава у којој се поштују закони а БИА је озбиљна служба која води рачуна о безбедности својих грађана, иако би неки други желели да је то другачије…

Живела Србија!

Оставите Коментар