ДОКТОР Никола Маројевић, парох никшићки који је ових дана именован од стране Владе Црне Горе (предлог министарке просвете, науке, културе И спорта Весне Братић) за новог члана Управног одбора Универзитета Црне Горе, у очај је бацио кадрове партије Мила Ђукановића.

Он је на ту функцију, као представник оснивача, именован уместо др Будимира Алексића, који је разрешен због избора на функцију посланика Нове српске демократије и Демократског фронта у Скупштини Црне Горе. Поводом његовог избора међу првима је реаговала посланица ДПС-а Александра Вуковић, поручујући да се Универзитет ЦГ „сада може назвати Универзитет Цркве Србије“.

– Ово је математика на коју су пристали наши интелектуалци из академске ћутотеке. Овако се руши кич-хедонистичка идеологија западног друштва, како ректор назва наш покушај европеизације Црне Горе – навела је Вуковићева.

Због овог и других напада на свештеника Маројевића реаговала је Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори.

– Као једна од најстаријих институција српске културе, чији је први члан из Црне Горе био Петар Други Петровић Његош, Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори овим путем упозорава јавност и надлежне институције на све опаснију тенденцију нормализовања говора мржње, жигосања и обесправљивања црногорских грађана српске националне припадности, а чија је најновија „легитимна“ мета др Никола Маројевић. Да је др Маројевић члан разних ложа и клубова, да носи белу кецељу уместо црне ризе, да није доктор наука него мајстор неког заната, да је непочинствима доказао свој „патриотизам“ према непрежаљеној (пар)титократији, то би му била довољна препорука за било које јавно именовање – наводи се у саопштењу Матице српске у Црној Гори чији је потписник председник, др Јелица Стојановић.

Даље наводе да је „овако, ангажовање др Маројевића у Управном одбору државног универзитета изазвало очекиван излив беса код будних чувара „аријевске“ чистоте црногорских институција“.

– Како је недавно заплењена редовна пошиљка деведесетпетопроцентног кокаина, прави еталон те новоцрногорске аријевске чистоте, јасно је зашто сви они, деценијама кљукани из црних фондова, дижу неподношљиву ларму само када су припадници српске националности и православне вероисповести анте портас институција државе чији би равноправни грађани требало да буду, са правом да бирају и да буду бирани, макар по уставној дефиницији. Наравно, дуго пребивање у анаеробним условима мрачних партијских сутерена сужава перцепцију до неспособности препознавања општеважећих правних норми и лишености елементарних људских обзира – саопштавају из Друштва.

Протојереј др Никола Маројевић је шеф издавачке службе епархије Будимљанско-никшићке један је од осморице свештеника који су заједно са тадашњим епископом будимљанско-никшићким, а садашњим митрополитом црногорско-приморским Јоаникијем, били на удару бившег режима ДПС-а. Они су били притворени због учешћа у литији у Никшићу 12. маја 2020. поводом празника Светог Василија Острошког покровитеља и духовног заштитника тог града и његових житеља.

ЧЕСТИКА ГРАДОНАЧЕЛНИКА

– ЧЕСТИТКЕ оцу Николи. Један од најбољих интелектуалаца у Никшићу и Црној Гори. Прави људи на правим местима – поручио је градоначелник Никшића Марко Ковачевић.

Оставите Коментар