Заменик градоначелника Београда Горан Весић угостио је данас у Старом двору српску децу из Глине и навео да ће грађевинске компаније из Београда обновити 34 куће које су оштећене у земљотресу прошле године.

Након што је 17-оро деце повео у обилазак Старог двора, Весић је одржао састанак са заменицом градоначелника Града Глина Бранком Бакшић Митић, али и најавио да ће деца из Глине сутра од Града Београда на поклон добити по таблет.

  • Разговарали смо о томе шта Град може да учини како би се помогло српском становништву на територији Глине које је остало без кућа у земљотресу који се догодио крајем прошле године – пренео је Весић новинарима након састанка.

Подсетио је да у Глини већина кућа није обновљена и да већина људи живи у привременом смештају који су обезбедили Влада Србије, Град Београд и Влада Хватске.

Навео је да то нису адекватни услови за стални живот и истакао да је Град Београд донео одлуку да обнови 34 куће на територији Глине од којих ће, додао је, највећи део бити у Мајским пољанама, селу које је скоро потпуно уништено.

Весић је рекао да су наши инжењери из Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу били на терену, снимили ситуацију, те да ће се веома брзо знати колико је новца потребно да се обнови која кућа.

Навео је да, зависно од ситуације, негде треба поправити кров, а да ће се негде радити потпуно нова монтажна кућа и додао да ће, чим буде сазнао колико то кошта, позвати грађевинске компаније из Београда да помогну.

Додао је да је са већином њих већ разговарао, те истакао да ће грађевинске фирме преузети обавезу да уплате новац за обнову једне куће, две, три…како ко буде имао могућности.

  • На тај начин ћемо обновити куће тим људима како би могли да сачекају зиму у нормалним условима, али и како би тамо опстали јер у супротном ту неће опстати – рекао је Весић.

Појаснио је да ће већи део новца дати грађевинске фирме, а да ће све што буде недостајало дати Град Београд.

  • У сваком случају, ниједна од те 34 породице неће остати без крова над главом – подвукао је Весић.

Подсетио је да је Град Београд већ помагао тако што је 31. децембра прошле године на рачун Митрополије загребачко-љубљанске Српске православне цркве уплатио 100.000 евра од којих су купљени мобилни контејнери, те да је након тога обезбеђено још 100.000 евра од стране наших компанија.

  • Већ смо уложили новац и то ћемо урадити и сада јер сматрамо да је то наша обавеза. Град Београд треба да помаже наше сународнике где су у проблему, а у овом случају јесу и наша обавеза је да учинимо све да им помогнемо да живе нормалним животом – истакао је Весић.

Подсетио је да је Град Београд изградио и две стамбене зграде у Косовској Митровици и на тај начин помогао Србима са Косова и Метохије који су 2004. године прогнани из својих кућа.

Заменица градоначелника Града Глине Бранка Бакшић Митић рекла је да је најважније да се људима у Глини помогне да би тамо остали да живе, да се не би иселили.

Додала је да су, захваљујући приватним донаторима, породице са децом већином већ збринули, наводећи да су им направили дрвене куће или купили монтаже или зелене куће.

Народна посланица задужена за контакт са српском заједницом Сања Лакић рекла је да многи крајеви и данас после девет месеци од првог земљотреса који је задесио Петрињу, Глину, Сисак, Кордун и Банију, изгледају баш онако како је и рекао патријарх српски Порфирије – „као да је српску заједницу, али и сваког човека у Глини, Петрињи и Сиску задесила библијска пустош“.

  • Нажалост, након девет месеци многе куће су остале без кровова или су потпуно урушене, а деца се налазе на голим ливадама. Јако је важно оно што ради Град Београд јер им показујемо да њихова престоница, престоница свих Срба мисли на њих, да нису невидљиви и да у Србији, у Београду могу да пронађу свог пријатеља – истакла је Лакић.

Навела је да ће после обиласка Старог двора, деца имати пријем у Народној скупштини и посетити Гардош кулу, а да ће сутра дан провести са патријархом Порфиријем.

Оставите Коментар