У центру Загреба, на полицама једне спортске продавнице, могу се купити црне заштитне маске са грбом ХОС-а, на којем пише и усташки поздрав “За дом спремни”.

Додаје се да се исте маске могу наћи и на њиховој интернет страници.

У асортиману продавнице су и мајице “дизајниране поводом обележавања 75. годишњице Блајбурга” и црне заставе ХОС-а са свим попратним обележјима, међу којима је и поздрав “За дом спремни”.

Реч је, наводи Јутарњи лист, о производима због којих би неко могао да заврши на обавештајном разговору у полицији ако их носи у јавности, али се, ипак, без проблема могу купити у самом центру хрватске метрополе.

Усташки поклич “За дом спремни” већ годинама је извор жестоких расправа, а полемика се поново отворила почетком јуна када је већина судија Високог прекршајног суда одлучила да тај поздрав на почетку песме “Бојне Чавоглаве” Марка Перковића Томпсона није прекршај против јавног реда и мира када је изводи аутор у њеном изворном облику.

Само неколико дана после је, пак, Уставни суд Хрватске саопштио јасан став да је реч о усташком поздраву Павелићеве НДХ и да тај поздрав није у складу с Уставом.

Ипак, за Јакова Марковића, власника поменуте радње, ту нема ничег противзаконитог.

Он каже да је већ био пријављен за продају мајица са знаком ХОС-а, али је 2011. на Прекршајном суду у Книну добио ослобађајућу пресуду, што тумачи као доказ да му је дозвољено да може да настави да продаје робу са усташким симболима.

А престаће да их продаје, каже, када то буде забрањено законом.

Иначе, осим заштитних маски са грбом ХОС у понуди су и маске са мотивима Алојзија Степинца, као и маска на којој пише да је “корона превара”.

Оставите Коментар