Хрвати својим глупостима не престају да изненађују! Након што убедљиво држе водећу позицију у анкети популарне странице Тхе Топ Тенс као најглупља земља на свету, овом податку допринео је и бивши министар одбране и здравства Хрватске и функционер ХДЗ Андрија Хебранг лично.

Наиме, Хебранг тражи избацивање ћирилице из Вуковара и наплату ратне штете од Србије и Црне Горе у висини од 300 милијарди долара. Како каже, тражи укидање терора ћирилице, јер је ћирилични натпис био „на свакој испаљеној гранати“.

– У новој години прижељкујем закон о Вуковару, којим бисмо се, бар делимично, одужили граду који је сломио кичму српском агресору и омогућио ослобађање Хрватске – навео је Хебранг, иначе некада близак сарадник првог хрватског председника Фрање Туђмана.

Хебранг, сада професор у пензији, жели да изједначи наставне програме у српским школама са хрватским програмима, односно да српска деца уче историју онако како је види хрватска страна.

Он наводи да треба наплатити новац од тужбе Србији и Црној Гори за ратну економску штету, пренео је портал Народ.р. Према његовим наводима, реч је о штети у висини „девет изгубљених бруто домаћих производа (БДП) или око 300 милијарди долара“.

Хебранг тврди да „није завршен ни рат из 1945. године јер стотине хиљада побијених без суда нису пронађени, а једва један одсто тих гробница је откопан“.

Хебранг подржава ревизију историје и тврдње квазиисторичара да Јасеновац није био концлогор, те да су партизани чинили веће злочине од усташа.

Линта: Бесмислица!

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта критиковао је Хебранга због захтева да Србија и Црна Гора плате Хрватској 300 милијарди долара на име ратне штете, оценивши такав захтев као бесмислен.

– Хебранг заступа апсурдну тезу да је на Хрватску извршена агресија јер понавља безочну лаж како је Вуковар тобоже сломио кичму српском агресору и омогућио ослобађање Хрватске – наводи Линта, који оцењује и да је Хебранг један од „значајних промотера усташтва“ у Хрватској.