Иницијатива днвеног листа Српски телеграф да се браниоцима Србије, херојима са Кошара, подигне спомен обележје у знак и сећање на њихову жртву коју су несебично дали у одбрани наше земље, добила је свој епилог, те ће спомен обележје бити постављено у парк-шуми „Бенцион Були“.

Чланови Комисије усвојили су и иницијативу Редакције дневних новина „Српски Телеграф“ и Миодрага Рогана, академског вајара, за подизање споменика којим се одаје почаст припадницима Војске и Полиције Србије који су учествовали у борбама на караули Кошаре 1999. године.

  • Идејно решење скулптуре је ауторско дело Миодрага Рогана. Иницијатор предлаже да споменички текст обухвати 108 имена и презимена погинулих бораца. Предлог Урбанистичког завода је да се споменик постави у парк-шуми „Бенцион Були“, у којој је постављен и споменик хероју Милану Тепићу – образложила је Андреа Радуловић.

Подсећамо да је дневни лист Српски телеграф покренуо иницијативу за подизање споменика јунацима који су храбро изгинули против вишеструко бројнијег и боље опремљеног непријатеља. У иницијативи нашег листа наведено је да страдање ових голобрадих младића на караули Кошаре представља симбол страдања целокупног српског народа, који ни пред највећим изазовима није поклеко, већ је храбро стао да брани част и домовину.

Миодраг Роган, аутор спомен обележја, изјавио је да ова скулптура представља симбол страдања напешег народа:

– Споменик симболично подсећа на све страдалнике српског народа који нису погнули главу ни пред највећим светским силама – изјавио је Роган.

Коначно, младићи који су одбранили Србију од окупације добили су заслужени споменик, а Срби обележеје које ће их подсећати на јунаштво, храброст и залагање за своју земљу.

ХРОНОЛОГИЈА

    1. маја 2017. Српски телеграф покренуо иницијативу да се херојима са Кошара подигне споменик
    1. децембра 2017. сакупљено 3.428.000 динара, колико је било неопходно за изградњу обележја
    1. марта 2018. завршен споменик српским јунацима
    1. фебруара 2019. споменик постављен на привремену локацију на Теразијама

Битка на Кошарама

Битка на караули Кошаре назива се још и пакао Кошара, вођена је између Војске Југославије, на једној страни, и терористичке ОВК, Албанске војске, Албанске терористичке организације ФАРК, Легије странаца и НАТО снага на другој страни.

Циљ операције „Стрела“ био је упад албанских снага на Косово и Метохију, пресецање линије комуникације код Призрена и Ђаковице, и окупација ширег подручја све до централне Србије.

Акцију пробијања карауле Кошаре албанске снаге започеле су на Велики петак 9. априла 1999. године. Након вишедневних борби, припадници ВЈ су успели да сачувају положаје и одбране Србију.

Током борби погинуло је 108 припадника ВЈ, док је непријатељстка страна претрпела петоструко веће губитке.

Имена 108 храбрих српских ратника биће урезана у постамент спомен обележја херојима са Кошара.

Оставите Коментар