Икона у Белој Цркви у Србији, на којој је био приказан лик Алојзија Степинца у паклу, обојана је у бело, јавља Информативна католичка агенција (Ика) којој је то потврдио зрењански бискуп Ладислав Нéмет.

“Све вести о Белој Цркви и икони Степинца у паклу су пассé. Икона је обојана у бело”, кратко је за Ику рекао зрењанински бискуп и председник Међународне бискупске конференције св. Ћирила и Метода монс. Ладислав Нéмет.

На зидној фрески, у левој страни лађе, до уласка у олтарски простор, налази се велика композиција која приказује пакао. У паклу се, у приказу ватре/лаве налази лик бл. Алојзија Степинца, с рукама изнад разине текућине/ватре. То је, наведено је, једини лик који се може разазнати у приказу пакла, а уједно и једини лик Алојзија Степинца у богослужном простору Српске православне Цркве.

Ика преноси и да је надбискуп Београдске надбискупије монс. Станислав Хочевар за ХРТ рекао да он не жели никога стављати на крст, ако су неки свеца ставили у пакао. Најавио да ће се потрудити дијалогом што хитније могуће решити то питање.

У ХРТ-овој радијској емисији “Религијски форум” посвећеној екуменизму надбискуп Хочевар коментарисао је приказивање лика у којем су многи препознали блаженог Алојзија Степинца у паклу на зидној фрески у тој цркви казавши да је реч о “вређању Бога”, објављено је на мрежној страници Београдске надбискупије.

„Најпре у име наше месне Цркве молим за опроштење све католике у Хрватској и читав хрватски народ што нисмо пре сазнали за овај случај. Тим више јер ми бискупи и жупници из свих осталих бискупија јаве када год се наиђе на какав проблем. Чудим се да наша Kатоличка црква ту у Србији, а то се догодило на подручју Зрењанинске бискупије, то није открила“, рекао је Хочевар.

Најавио је што намерава подузети.

„Kоји ће бити мој пут? Одлучио сам овако: Замолит ћу сусрет с парохом тога храма, као и сусрет са жупником тога краја. Kада чујем њих, као и такозваног фрескосликара, онда ћу ићи и католичком бискупу и православном бискупу да бих завршио с Његовом светости“, рекао је, уз остало, београдски надбискуп у емисији Религијски форум посвећеној екуменизму.
Истакнуо је како га погађа што се самог Бога представља врло негативно.

„Зато стварно плачем и сам ћу учинити покору. Kако је могуће да један хрршћански храм говори о нечему о чему се не усуди говорити читава Црква: некога ставља у пакао. То је страшно вређање Бога и за то вређање ми сви морамо дати задовољштину и покору“, рекао је.

“Друго, стављати овакве фреске у оне просторе где бисмо требали имали најистанчанији осећај за одгој у вери и верским истинама. Тим више ако нетко наглашава да хоће бити у свему веран и правоверан. Kако је могуће да се нешто тако догађа, а да о томе досад нисмо разговарали?” упитао је.

То значи, рекао је надбискуп, да увиђамо како је потребан сталан дијалог.

“Ја не желим никога сада стављати на криж, ако су неки свеца ставили у пакао, али потрудићу ћу се да дијалогом што хитније могуће решимо то питање“, поручио је београдски надбискуп монс. Станислав Хочевар.

Додао је и како ће након што направи све најављене походе и разговоре поновно проговорити о теми. „Док немам довољно свих информација мислим да пред Богом не смијем пре свега судити, већ ћу тражити да се ране прошлости лече“, казао је Хочевар.

Открио је и како због одсутности и болести апостолског нунција у Србији још са њим није разговарао о овој теми, али да ће она бити предмет њиховог данашњег сусрета. Иначе, православна црква св. Јована богослова (Ивана апостола и еванђелиста) дио је Банатске епархије Српске православне Цркве, а основали су је протерани руски емигранти након Листопадске револуције 1917. године.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар