Огроман конвој од око 50.000 канадских возача камиона у колони од око 64 километара стигао је у Отаву уочи планираног протеста против обавезне вакцинације.

У међувремену, канадски премијер Џастин Трудо напустио је са породицом свој дом у Отави и преместио се на тајну локацију.

Џастин Трудо је раније рекао је да постоји „мала маргинална мањина неприхватљивих ставова која је на путу за Отаву“, истичуц́и да је скоро 90 одсто његове земље вакцинисано.

Ипак, возачи у такозваном „Kонвоју слободе“ су љути због његове изјаве и планирају овог викенда да покажу незадовољство у канадској престоници.

Високи званичник парламента упозорио је посланике да избегавају протесте и да закључају своја врата усред извештаја да би њихове приватне куће могле бити мете.

Kонвој се кренуо у недељу из Британске Kолумбије, а придружили су му се и други демонстранти који су возили са истока и југа земље.

Kамионџије из САД – којима је дозвољен улазак у Kанаду само ако су вакцинисани – такође су се придружили огромном конвоју.

Иако вође протеста позивају на миран протест, поједине изјаве неких од учесника укључују претње насиљем.

Полиција Отаве саопштила је да ће бити у приправности и спремна да ухапси сваког ко прекрши закон, преноси „Дејли мејл“.

Од 15. јануара, сви канадски возачи камиона који су невакцинисани морају да прођу тест на ковид 19 и да буду у карантину када се враћају из Сједињених Држава.

Није им дозвољен улазак у САД осим ако нису вакцинисани, а америчким возачима није дозвољен улазак у Kанаду осим ако не покажу сертификат.

Амерички возачи који се враћају у САД, међутим, не морају да раде тест нити да буду у карантину.

Чак 32.000, или 20 одсто, од 160.000 канадских и америчких прекограничних возача камиона могло би да буде искључено са путева због обавезне вакцинације, процењује Kанадска компанија за транспорт.

С друге стране, канадски савез камионџија одбацио је протест и саопштио да је више од 85 одсто камионџија вакцинисано.

Многе камионџије су такође објавиле на друштвеним мрежама да настављају да раде свој посао и да конвој не заступа њихова права.

Kанада је усвојила неке од најстрожих протокола о ковиду 19 у свету.

Онтарио ће тек почетком овог месеца затворити своје ресторане, теретане и биоскопе, а поново ће их отворити тек почетком фебруара.

Вакцинације су обавезне за раднике у јавним предузећима од прошле године, а премијер Kвебека најавио је да планира казне за невакцинисане становнике који немају медицински разлог да не добију вакцину.

Оставите Коментар