Док је глобална пажња усмерена на Kовид-19 и последице које ће, пре свега, имати на светску економију, Русија спроводи свој огромни војни балистички програм који њене снаге може да учини светском војном елитом.

Kонкретно, а према извештајима руских државних новинских агенција, управо су у току испитивања за хиперсоничну ракету „Циркон“, драгуљ руске морнарице.

Москва се не може зауставити!
Балистичка снага нове ракете већ је последњих дана привукла пажњу америчке штампе, која ју је дефинисала као „сценарио ноћне море“.

  • Примена овог оружја на свим руским површинским флотама је хипотеза на којој ради руска морнарица. Али какве су стварне способности новог балистичког наоружања које Русија жели да употреби за јачање своје поморске силе – пише Натионал Интерест.
  • Али две занимљивости догодиле су се у последњих неколико месеци. Прво, Русија је у јануару 2020. извела прво лансирање ракете „Циркона“ с површинског брода „Адмирал Горшков“, први од новог Пројекта 22350 класе фрегате, који је испалио пројектил из Баренцвог мора на копнену мету у северном Уралу. Ракета је наводно прелетела више од 500 километара. Следећи корак је лансирање „Циркона“ с нуклеарних подморница. Али месец дана пре теста је директор највеће руске бродоградитељске компаније рекао да ће сви нови руски ратни бродови бити способни да лансирају суперсоничне ракете које лете брзином већом од 5 Маха – пише амерички часопис.

Због своје величине и начина на који је дизајнирана, ракета „Циркон“ је осмишљена за употребу с било којег руског војног брода с дометом између 500 и 1000 километара. Иако је испрва Москва испитивала њену имплементацију само на подморничкој флоти, пројекат који је у току проширио се и на површинске бродове, како би одбрана територија Русије била још шира и сигурнија. И не само то. По свему судећи, способности лансирања ће се у следећих неколико година проширити и на базе на копну, чиме ће употреба овог „балистичког драгуља“ постати свестрана.

  • Циркон је „дете“ и природна замена ракета „Гранит“ и „Оникс“, активних од ’80-их година прошлог века, с побољшаном не само ефикасношћу ватре, већ и у смислу покривености руске територије, али и с већим дометом од претходних верзија.

Захваљујући могућности да се примени и на постојећим разарачима, кад се заврши тестна фаза, биће одмах спремна за распоређивање на линији фронта у руској морнарици.

Употребе и карактеристике
С крстарећом брзином до 11 хиљада километара на сат, ово наоружање је дизајнирано да се користи углавном против непријатељских противавионских система и носача авиона.

Ако се користи у ескадрилама састављеним од 6 до 8 ракета, као што је случај с „Гранитом“, моћи ће да размењује податке о циљу и препрекама с другим ракетама које се користе у акцији, како би се осигурала покривеност података и могућности ефикасног спровођења напада.

Тренутно, иако се шпекулше да су оваква и слична балистичка оружја доступна свим међународним супарницима, руско решење би било најнапредније, јер је једанаест пута брже од америчке верзије и способно је да пређе готово четири пута већу удаљеност.

Подизањем тренутне конкуренције у оружју између двеју светских сила на још виши ниво, Владимир Путин још једном показује како из ове трке у наоружању жели да изађе као победник. У тој трци је у водству и зато што му у прилог иде тренутни „станд бај“ Kине, иако за Москву Пекинг не представља проблем, ни обрнуто.

Сада остаје само да се види какав ће бити инжењерски одговор Сједињених Држава, јер се Пентагон на неки начин мора супротставити ономе што ће у сваком смисли постати оружје Kремља за доминацију на светским морима.

Оставите Коментар