Хрватску чекају још теже последице пандемије ЦОВИД-19 него што се раније мислило. Према најновијим прогнозама које је данас објавила Европска комисија, пад БДП-а у Хрватској ће ове године бити чак 10,8 посто, да би следеће године почео опоравак и раст био 7,5 посто БДП-а.
Једино Италија с падом од 11,2 посто и Шпанија с 10,9 посто имаће већи пад од Хрватске. У сличну категорију спада и Француска коју чека пад од 10,6 посто те Грчка с падом од 9 посто. Из овога је видљиво да ће најтеже бити погођене управо државе којима је туризам једна од кључних грана. Најмање ће кризу осетити Пољска која би требала да има пад од 4,6 посто и Шведска од 5,3 посто.

У најновијем извештају Европске комисије уз летње прогнозе се наводи како је хрватска економија пре избијања кризе била отпорнија него уочи глобалне финансијске кризе 2008. године. Превиђа да ће у опоравку следеће године највећу улогу имати раст домаће потражње као што је и за пад то био главни фактор.

  • Приватна потрошња би се брзо опоравила након отварања економије јер је, чини се, избегнуто отпуштање радника на масовном плану захваљујући подршци владе. Тренутни и нови пројекти финансирани од стране ЕУ и неколико подршка за ликвидност за предузећа би требали помоћи у опоравку инвестиција – сматра Европска комисија.

Предвиђају да ће туризам и током следеће године бити у проблемима због наставка поремећаја у међународном путном саобраћају.

Оставите Коментар