Због најмање 35 случајева заражених коронавирусом у америчким оружаним снагама у Европи преполовљен је план најамбициозније војне вежбе САД и других НАТО чланица на старом континенту. Процењује се да ће бити изведено мање до 40 одсто зацртаних активности, а пратеће вежбе су отказане.

Челник команде америчке војске за Европу (ЕУЦОМ) генерал Тод Волтерс поручио је да ће бити спроведено између 30 и 40 одсто планираног програма вежбе „Бранилац Европе 2020“ али и да то неће утицати на спремност јединица да учествују у евентуалној одбрани континента.

У вежби је било превиђено учешће 37.000 војника из држава чланица НАТО од чега је 20.000 требало да наменски да дође из САД. Због избијања епидемије планови су промењени. У Европу је са севернамеричког континента стигла једна трећина предвиђеног људства – око 6.000 војника уз пратећу опрему и возила.

Невезано за вежбу, у базама на старом континенту деценијама су стационирани војници, морнари и ваздухопловци америчких снага у Европи. Оне моментално броје око 72.000 људи. До 20. марта међу њима је регистровано 35 оболелих од коронавируса. Око 2.600 људи је стављено у карантин или самоизолацију од 14 дана из предострожности.

Епидемија коронавируса на вежби „Бранилац Европе“ прво је погодила високе војне званичнике

На конференцији високих војних званичника земаља учесница вежбе у Визбадену 6. марта вирусом се заразио пољски генерал Јарослав Мика. Због могуће изложености у самоизолацији су завршили многи присутни укључујући команданта америчке копнене војске у Европи генерала Kристофера Kаволија и цео његов штаб.

Да се епидемија неће завршити на генералима почели су да указују први случајеви заразе међу америчким војницима наредних дана.

Ваздухопловни генерал и командант ЕУЦОМ-а Тод Волтерс тврди да војска у својим плановима увек има предвиђене и такве трагичне догађаје и да се увек прилагођава ситуацији, не из месеца у месец или из недеље у недељу него „из сата у сат“.

„Морали смо да откажемо нека бојева гађања која су била планирана ван Пољске и Немачке, али увежбавања унутар тих земаља биће одржана“, рекао је он и додао да ће јединице које неће извести бојева гађања свакако спровести припреме као да ти сегменти вежбе нису отказани.

„Модификација и у неким случајевима редукција планова вежбе је само мера предострожности. То неће утицати на способност наших снага да одговоре претњама које сада постоје или које могу да се појаве у будућности. Припадници ЕУЦОМ-а биће и даље спремни и одлучни“, рекао је он и додао да нема назнака да се Русија спрема да искористи ситуацију са коронавирусом за своје планове у Украјини.

Идеја вежбе „Бранилац Европе 2020“ била је да се снаге јачине једне дивизије пребаце из САД у Пољску и прибалтичке државе и да тамо, у сарадњи са снагама других НАТО земаља, изведу вежбе са бојевим гађањем.

САД су планирале да са свог континента у Европу пребаце око 20.000 припадника активне војске и националне гарде, заједно са око 13.000 комада технике, а да они који су већ у Европи пређу и по неколико хиљада километара раздаљине за време вежбе.

То би био највећи покрет америчких снага у Европи у последњих 25 година за потребе неке вежбе, односно, у мирнодопско време, али је Волтерс навео да ће уместо планираног броја војника који би били пребачени на европско тло тај број сада бити између 5.000 и 6.000 људи.

Волтерс је рекао да, ако се има у виду трајекторија криве ширења коронавируса по Европи, ЕУЦОМ може да претпостави да ће бити у ситуацији да одржи достигнути ниво борбене способности јединица.

Он је додао да у најгорем сценарију, за који он у овом тренутку не предвиђа да ће се догодити, постоји чак и план да се у Европу пребаце америчке војне снаге које сада нису у ЕУЦОМ-у, како би наставиле да обављају њихове послове.

Волтерс је, међутим, навео да сматра да то неће бити потребно и да ће ЕУЦОМ бити у стању да спроведе своју мисију самостално и да ће наставити да „учествује у одбрани Европе, заједно са партнерским земљама“.

Оставите Коментар