На данашњој конференцији за штампу Штаба цивилне заштите Хрватске објављено је да има 36 нових случајева коронавируса, од којих су 22 из Брача.

Како је репортер Н1 телевизије Хари Кочић објавио на свом Твиттер профилу, становници Брача су љути јер су се придржавали свих мера, па ће сад поново бити затворени.

Снимио је пун трајект људи који напуштају острво и додао да нису сви могли да уђу на њега.

Подсетимо, Индеку је данас потврђено да човек из Нережишће који би могао бити такозвани нулти пацијент није тестиран на COVID-19 након напуштања болнице у Сплиту.

„Оно што знам је да није тестиран након изласка из болнице. То је информација коју сигурно имам“, рекао нам је Никола Мартинић, шеф Брачког штаба.

Шеф Хрватског завода за јавно здравство Крунослав Чапак рекао је да је могуће да се цео Брач стави под карантин.

„Остаје да се види може ли се прекинути комуникација и пренос вируса. Тек када то видимо, моћи ћемо да проценимо да ли Брач ​​треба да буде у карантени. Ако контакт између места може бити прекинут, тада ћемо се дефинитивно одлучити за карантин“, одговорио је Цапак.

Берош је рекао да потенцијални нулти пацијент с Брача негативнан.

„Јуче је тестиран и овај потенцијални нулти пацијент се вратио из сплитске болнице. У болници је био од 11. до 17. априла. Он је наводно негативан на коронавирус, али налази тек треба да се виде. Да није било толико посета, не би имао „То се догодило. Морамо бити опрезни како се понашамо“, рекао је Берос.

Касније су медији из Жупанијског штаба цивилне заштите сазнали да ће на Брачу вероватно бити уведене строже мере које су биле на снази од почетка пандемије за целу Хрватску.

На данашњем састанку на Брачу, острвско и окружно седиште одлучило је да предложитижж Националном штабу да пооштри мере, односно да се врате мерама уведеним за целу земљу до 27. априла – само онима који раде дозвољено је кретање и здравствена заштита и достава, а међуопштински саобраћај је забрањен.

„Нисмо предложили карантин, али сви би требали бити на свом месту, а они који раде моћи ће радити само под строгом контролом. Предложили смо и повратак мера везаних за сахране и вјенчања, затварање игралишта и све остало што је на снази у Хрватској до 27. априла „, рекла је Жељка Карин, директорка лоланог Завода за јавно здравство.

Одлуку о том предлогу донеће Национални штаб цивилне заштите, рекла је Карин и најавила да ће сутра бити обављено више тестова из више контаката заражених.

Оставите Коментар