Мурал као омаж блаженопочившима патријарху Павлу и митрополиту црногорско-приморском и егзарху Пећког трона Амфилохију, од данас краси центар Косовске Митровице, преноси Radio Kontakt Plus.

На ову идеју, дошла су тројица ентузијастичних Митровчана – Филип Бојковић, Немања Савић и Љубомир Ковачевић. Они су у претходних месец и по дана покренули акцију сакупљања новца за осликавање мурала. Суграђани су им, кажу, радо помогли.

„Ко год је хтео, могао је да донира новац за графит и скупили смо потребну суму. Акцију смо покренули пре неких месец и по дана. Ишли смо буквално од човека до човека, од локала до локала, раширили смо причу по граду, доста људи је чуло и одзив је био баш добар. За кратак период смо скупили потребну своту и чак и више него што нам је потребно. Вишак смо донирали једној четворочланој породици из Ораховца – 200 евра. Сад смо ставили кутију за малу Магдалену Недељковић“, каже за Радио Контакт Плус, двадесетдвогодишњи Филип Бојковић.

Мурал осликавају Вук Ђурић, Александар Глибетић Пибо и Стефан Стојановић Слеш, бивши студенти Факултета уметности из Приштине са седиштем у Звечану, којима иначе ово није први пут да на овај начин улепшавају наш град.

Зграда “Метохије”, како је зову Митровчани, а на којој се мурал ради, симболично је одабрана.

„Прво, сви у граду ову зграду незванично зовемо ’Метохија’, па има још више смисла… Знамо шта су за наш народ урадили патријарх Павле и митрополит Амфилохије. Народ их много поштује“, истиче Љубомир Ковачевић.

За осликавање мурала, добили су благослов Епархије рашко-призренске и овдашњег свештенства.

Момци који осликавају наш град муралима и разним графитима, добро су познати међу Митровчанима. Овај рад је један од разлога што су Вук, Пибо и Слеш поново у нашем граду.

„Царски је осећај бити поново у Митровици. Нисам могао да препознам неке делове у граду, јер се баш изградило”, каже Слеш из Врања.

Александар Глибетић Пибо, иначе из Краљева, поред овог, ради и на другим уметничким пројектима, па је у Косовској Митровици, већ дуже време.

“Цртали смо свуда по граду сами за себе, па су се онда укључили људи да наручују, па су почели и пројекти, тако да овде цртам активно шест година сигурно.”

Иницијатори акције, захвалили су се грађанима Косовске Митровице, који су им указали поверење и својим донацијама, допринели да један овакав мурал краси наш град.

Оставите Коментар